kutya autó
Shutterstock

6 dolog, amire kötelező felkészülni, ha kutyával utazunk

Sokan otthon hagyják kedvencüket, ha nyaralni mennek, ami valóban kényelmes megoldás, és a kutya se hal bele, ha egy hétre távol vagyunk. Mások viszont a nyaralást is kutyával tervezik. Ha pedig először utazunk közösen, több dologra is oda kell figyelni, amire alapesetben nem feltétlen. Mutatunk pár alapvető dolgot, amire kötelező felkészülni, ha a kutyánkkal mennénk nyaralni.

Rendszeresen ellenőrizzük a hőmérsékletet 

Lehet, hogy mi hűvösnek és kényelmesnek érezzük az autót, de ha a járműben nincs légkondicionáló, amely a hátsó részbe is elviszi a hűvös levegőt, akkor lehet, hogy az ott ülő kutyának már nem olyan kényelmes a helyzet.

Sőt: ha kifejezetten régi autóban vagyunk, vagy nem túl hatékony a légkondicionáló, akkor akár veszélyt is jelenthet a magas hőmérsékletet hátul. Még ha azt is gondoljuk, hogy minden rendben, a kutyánk nem tudja szóban kifejezni magát, ha kényelmetlen neki a helyzet. Emiatt érdemes időnként ellenőrizni, hogy biztos kellemes-e a hőmérséklet hátul – itt elég akár csak kezünket hátradugni.

Olvasd el ezt is! Nem jön ki a macskád a kutyáddal? 7 szakértői trükk, hogy könnyen összebarátkozzanak

Shutterstock

Ismerjük fel a hőguta jeleit 

Ha már a túlmelegedés: nem mehetünk nyári útra anélkül, hogy ne lennénk tisztában a hőguta jeleivel.

Ha egy kutya hőgutát kap, komoly szervi károsodások jelentkezhetnek, ráadásul könnyen halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben. Ahogy a testhőmérséklet emelkedik, a hőguta súlyosabb jelei jelennek meg, ilyen például az erős zihálás, sötétvörös íny, hányás, hasmenés, zavartság, légzési nehézség, görcsök és összeesés.

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük a kutyán, azonnal keressünk egy állatorvost. Fontos, hogy soha ne hűtsük le túlságosan a kedvencünket, helyette helyezzünk nedves törülközőt és itassuk meg egy kis vízzel – az autó pedig maradjon kellemes hőmérsékleten.

Ez is érdekelhet: Tavaszi kirándulások kutyával

Soha ne hagyjuk a járműben

Viszonylag nyilvánvaló, mégis több hasonló baleset is történik: soha ne hagyjuk a kutyát az autóban egy nyári utazás során.

Mivel a kinti hőmérséklet általában jóval magasabb, az autó belseje pillanatok alatt elviselhetetlenül felmelegedhet. Még ha csak egy kis apróságért is szaladtunk be egy boltba, valaki maradjon a kocsiban vagy vigyük magunkkal a kutyát is.

Zöld területen álljunk meg parkoló helyett 

Ha tehetjük, inkább parkokban tartsunk pihenőt. Sok kutya szereti a zöldben elvégezni a dolgát, ezért ha a mi kedvencünk is kényes mosdóügyileg, akkor ne kockáztassunk.

Víz minden megállóban

Könnyű elfelejteni, hogy a kutyának nincs hátul vizes palackja, amiből az út során kortyolgathat a melegben. Ha pedig nyáron utazunk, akkor a szokásosnál jóval több vízre lesz szüksége.

Győződjünk meg róla, hogy a nap folyamán minden megállónál megitatjuk a kutyánkat, hogy hidratált maradjon. Érdemes olyan esetekre is felkészülni, mint a dugó, ezért jó, ha a vizes tál a közelben van, hogy az autóban is tudjon kortyolni kedvencünk.

Shutterstock

Állatbarát szállás 

Az utazás előtt duplán ellenőrizzük, hogy a szállásunk biztosan állatbarát. Sok helyen nem egyértelmű pontosan, hogy ez mit is jelent, ezért érdemes felhívni a szállásadót, hogy ne érjen minket kellemetlenség a megérkezés után.


A figyelmetekbe ajánljuk