san sebastian
Shutterstock

6 alternatíva az európai nyaraláshoz, ha kerülnénk a tömegnyomort

Egyre több hír van már arról, hogy Európa turistavárosainak kezd elege lenni a látogatókból, ezért valamilyen intézkedéssel igyekeznek elejét venni a dolognak. A túlzsúfoltságot a helyiek mellett a turisták is megszenvedhetik, hiszen senki nem szeret tömegben tolongani. Szerencsére rengeteg más lehetőség is van arra, hogy elkerüljük a nyári tömeget.


Az Euronews szedte össze Európa legnépszerűbb úti céljainak néhány alternatíváját. .

Éjszakai élet és kávézók: Amszterdamot helyett Leiden!

Leiden

Shutterstock

Többször is megírtuk már, hogy Amszterdamnak elege lett a „kellemetlen turistákból", ezért tavaly egy elrettentő kampányt indított a város, hogy távol tartsa azokat a turistákat, akik csak a kábítószerért, prostitúcióért és a kocsmákért látogatnak a városba.

Ettől függetlenül a turistaáradat még nem szűnt meg a holland fővárosban, így ha el akarnánk kerülni a tömeget, inkább válasszuk a közelben lévő Leiden városát. A kisváros kanyargós vízi utakkal, bájos polgárházakkal és gyönyörű kocsmákkal büszkélkedhet – anélkül a több millió látogató nélkül, ami már az amszterdami lakosokat is frusztrálja.

Leiden emellett igazi egyetemi város: Hollandia legrégebbi egyeteme található itt, és a diákoknak köszönhetően a helyi bárok és kávézók mindig tele vannak. Ráadásul, ha a Amszterdamba vagy Rotterdamba szeretnénk eljutni, akkor erre is van lehetőség, hiszen gyakran indulnak közvetlen vonatjáratok a városból.

Olvasd el ezt is! Ha kerülnéd a tömegnyomort nyáron: ezek Európa legzsúfoltabb fővárosai

​Észak-Olaszország helyett próbáljuk ki Szlovénia festői hegyeit

Shutterstock

Az Euronews szerint csak 2022-ben 34 millió turista látogatott el az észak-olaszországi Trentino Alto Adige régióba. A magas látogatószám miatt nemrég a hatóságok azt is bejelentették, hogy korlátozzák a Braiseswill-tóhoz, a régió egyik legnépszerűbb helyszínéhez való hozzáférést, ami jól jelzi, mekkora turistaáradatra lehet számítani a régióban.

Ha kerülnénk a tömeget, látogassunk el inkább a közeli Júliai-Alpokba: a magasan emelkedő hegyvonulat Szlovéniába nyúlik, és Európa legfestőibb tájaival találkozhatunk. A népszerű kempingező helyszínek közé tartozik a Kamp Danica, a Kamp Korita és a Kamp Jezero, de ha nem a vadonban szeretnénk megszállni, akkor is van opciónk, hiszen a környéken rengeteg szállás található.

Délebbre – a hegyektől távolabb – meglátogathatjuk a Krokar őserdőt, egy 75 hektáros bükkös erdőt, amely túlélte a jégkorszakot is. Az UNESCO örökség részét képező terület az egyik utolsó olyan hely Európában, ahol medvék, farkasok és hiúzok kóborolnak szabadon.

Ha kerülnénk az Amalfi-part turistatömegét

A Tonnara Beach Palmi környékén

Shutterstock

Az olaszországi Amalfi-part a türkizkék tengeréről és cukorkaszínű villáiról ismert, de a szűk és kanyargós utakat ellepő turistacsoportok is már a látvány részét képezik.

A Palmi és Bagnara között, az olasz szárazföld alsó részén húzódó „lila part" viszont még mindig turistáktól mentes, az olaszokon kívül lényegében ismeretlen helyszínről van szó. A nevét az itteni strandok lágy, lila árnyalatáról kapta, amely naplementekor a leglátványosabb.

Az egyik itteni út a tengerpartot öleli körbe, elhaladva a Stromboli élő vulkánja mellett. Ha strandokat keresnénk, akkor a Riviera dei Cedri, a Costa Degli Dei és a Costa Viola a legjobb választás. Emellett Palmi látványos hegyei és fenyőerdői túrára is alkalmasak.

Finom tapas, tömeg nélkül

San Sebastian madártávlatból

Shutterstock

Tény: a katalán fővárosban pezsgő éjszakai élettel, látványos építészettel és finom ételekkel találkozhatunk, ami viszont évi közel 32 millió látogatót vonz, ezért nem csoda, hogy Barcelona is küzd a túlturizmussal – emiatt egyébként Barcelona korlátozta a kirándulócsoportok méretét, és megtiltotta a megafonok használatát az idegenvezetőknek.

Ha valami másba szeretne belekóstolni, próbáljuk ki a baszkföldi San Sebastiánt, ahol híresen finom tapasokat kóstolhatunk, amelyet az óváros hagyományos bárjaiban szolgálnak fel.

A helyi ételeket is a legjobb helyeken kóstolhatjuk: a város együttesen 18 Michelin-csillaggal rendelkezik.

A baszk konyha alapját a Kantábriai-tengerből, valamint a helyi gazdaságokból és kertekből származó alapanyagok képezik, ami miatt a gasztrokínálat valóban változatos.

A zsúfolt spanyol tengerpartok helyett Kelet-Európa rejtett kincseit keressük!

Ksamil

Shutterstock

Több spanyol sziget is frusztrált a rengeteg turista miatt. A spanyol Lanzarote sziget „turistákkal telített területté" nyilvánította magát, Mallorca pedig azt tervezi, hogy 430 ezer turistaágyban maximalizálja a szigeten kiadható ágyak számát.

Azonban Spanyolországon kívül van más lehetőség, ha napfényre vágynánk – ráadásul nem is olyan messze.

Albánia 450 km hosszú, lenyűgöző tengerparttal rendelkezik, amelyek nagy része még mindig érintetlen maradt a turistáktól. Az albán riviéra Vlorëtől Ksamilig tart, ahol türkizkék vizekkel és három kis szigettel találkozhatunk úszótávolságon belül.

A tengerpartot fenyőerdő veszi körül, míg partját aranyszínű homok borítja. Ha pedig valami mozgalmasabbra vágyunk látogassunk el a Dhërmi nevű faluba, ahol Albánia egyik leghosszabb és legnépszerűbb strandjával találkozhatunk.

​A művészet szerelmeseinek Velence helyett Genovába kellene menniükA

Genova

Shutterstock

Velence évek óta küzd a túlzsúfoltság ellen. Nem véletlen, hogy a hatóságok különböző korlátozásokkal próbálják kordában tartani a problémát, de még így is évente több millióan látogatnak a városba, míg a helyiek egyre kevesebben vannak.

Ha valami másra vágyunk, próbáljuk ki az északnyugat-olaszországi Genovát. A kikötővárosnak nincsenek csatornái, de ugyanolyan szűk középkori sikátorokkal találkozni, ráadásul – Velencéhez hasonlóan –a kultúrára vágyók bőséges választékkal találkozhatnak a városban. Genova tele van jobbnál jobb múzeumokkal, de ha egyet lehetne csak ajánlani: látogassunk el a három palotából álló Strada Nuova múzeumba, ahol a genovai mesterek alkotásait is megcsodálhatjuk a Palazzo Spinolában.

A figyelmetekbe ajánljuk