vonat Svájcban
Fotó: Shutterstock

Siklás a hegyek között − Európa 6 legszebb vasútvonala

Csodálatos tájak és a járatlan városok övezik ezeket a sarkkörtől a Peloponnészoszig tartó vasúti útvonalakat. A legszebb európai vonatutakat gyűjtöttük össze, melyek közben lenyűgöző tájakon suhanhatunk át.


1. Belgrádból Barba, Szerbiából Montenegróba

A Tito-vonal Szerbiából az adriai tengerpartra, Montenegróba visz. A vonalat az 1950-es években kezdték el építeni, de csak a 70-es évek végén fejezték be, mivel a zord, hegyvidéki terepen való építkezés kihívásokkal járt. A vonatra Belgrádban vagy Barban lehet felszállni, és bármelyik irányba utazhatunk nappal vagy hálókocsival. Nappal szemlélhetjük a lenyűgöző tájat, ahogy a vonal végigkígyózik a hegyoldalakon és a folyószakadékokon. A 12 órás út körülbelül 20 euróba (7600 forintba) kerül másodosztályú egyszemélyes utazás esetén; és nem is kell előre foglalni. A vonat kényelmes, de érdemes sok italt és harapnivalót vinni magunkkal.

Ez is érdekelhet: 5 vonatút, amely online is szemet gyönyörködtető

​2. Genova és La Spezia, Olaszország

A Genovából az észak-olaszországi La Speziába vezető vasútvonal Európa leglenyűgözőbb tengerparti tájain vezet, a Cinque Terre színes, sziklás falvai mellett elhaladva. Szánjunk időt egy kávéra a nagyszerű genovai Piazza Principe pályaudvaron, majd szálljunk fel a vonatra, és élvezzük a másfél órás, az olajfákkal és ékköves öblökkel tarkított mészkőlejtőkre nyíló kilátást, miközben a vonat a hegyoldal és a csillogó Földközi-tenger között kígyózik.

​3. Milánó-Bergamo, Olaszország

vonat\u00fat Olaszorsz\u00e1gban

Fotó: Shutterstock

A Milánóból Bergamóba tartó vonat alig egyórás útja igazi betekintést nyújt Olaszországba. Nem ez a legszebb útvonal, de a tájak puszta változatossága miatt lenyűgöző. A monolitikus Milano Centrale-tól Monzán keresztül hamarosan szántóföldeken gurul át, mielőtt átkelne a lenyűgöző, 19. századi Ponte San Michele hídon az Adda felett, és nem sokkal később megállna a Calusco d'Adda-nál. Bergamóhoz közeledve a síneket szegélyező kis parcellák tele vannak zöldségekkel, és egy centiméternyi földet sem pazarolnak el. Az utazás csúcspontja a hegyoldalban rejlő ékszer, Bergamo Città Alta, a város régi, fallal körülvett, naplementében csillogó magja, ahová az utcákon átvágó siklóvasúttal juthatunk el.

Ha tovább olvasnál: Japánban szándékosan lassítják a nosztalgiavonatokat

​4. Északnyugat-Spanyolország lassú vonatai

Spanyolország északi partvidékén közlekedik az Euskotren és Feve vasútvonal. A francia határon, Hendaye-nél kezdődő lassú járatokkal egészen Ferrolig lehet utazni, és néhány remek helyen meg is állhatunk közben, például San Sebastiánban, Bilbaóban, Santanderben, Ribadesellában, Oviedóban, Praia das Catedraisban és Ferrolban. Az utazás viszonylag olcsó, és nem kell előre foglalni. Santiago de Compostela, Madrid vagy akár Párizs is könnyen hozzáadható az utazásunkhoz.

​5. Stockholm és Narvik között

vonat Stockholm \u00e9s Narvik k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Shutterstock

Érdemes piknikkel készülni, mielőtt felszállunk az északra tartó éjszakai vonatra. Valószínűleg tele lesz harsány és hihetetlenül fitt (többnyire fiatal) emberekkel, akik az északi hatalmas vadonba tartanak túrázni. Ők azonban leszállnak Kirunánál és Abiskónál − mielőtt a vonat elkezdené az emelkedést a hegyeken át Norvégiába, majd lefelé a tengerhez. Az útnak ez a szakasza lenyűgöző. A pálya apró hegyi állomásokon halad át, majd a meredek hegyoldalba kapaszkodik, amikor fjordok kerülnek a látóterünkbe.

​6. Keskeny nyomtávú hegyi vasút, Szerbia

A Szerbia délnyugati részén található Šargan Eight keskeny nyomtávú hegyi vasút a nevét a nyolcas alakú pályáról kapta. A Mokra Gora és Šargan Vitasi között futó vasútvonal mindössze 3 km alatt 300 métert emelkedik, öt híddal és 22 alagúttal rendelkezik. Az öt kocsiban csiszolt fa ülések vannak, utazás közben pedig szerb és angol nyelvű kommentárok és szerb muzsika szórakoztatja az utasokat. Számos rövid megállóhely van, ahol kiszállhatunk, és végignézhetünk a sínpályán! Jatapénál az időjárástól függően van idő egy melegítő kávéra vagy egy fagylaltra a peronon.

Forrás: Guardian

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk