group of people setting up campfire

Friss kutatást publikáltak arról, hány barátunk lehetne.


Az 1990-es évek elején Robin Dunbar brit antropológus úgy vélte, hogy ismeretségeink maximális száma 150 lehet, mivel az emberi agykéreg kapacitása korlátozott. Nemrég rácáfoltak erre az elképzelésre egy svéd tanulmányban, melyet a mai napon publikáltak.

A svéd szakemberek egy, a Dunbarétól eltérő módszerrel szereztek adatokat emberekről három évtizeden át. Megállapították, hogy a maximális csoportlétszám akár 520 is lehet.

Patrik Lindenfors, a stockholmi Jövőtudományi Intézet zoológiai ökológusa elmondása alapján Dunbar eredeti elemzését újszerű statisztikai módszerekkel és több adattal vették fel, így juthattak más eredményekhez.

Robin Dunbar teljes leírása alapján 1500 embert tudunk megnevezni, 500 ismerősünk lehet, ebből 50 barátunk, 15 közeli és 5 szerettünk vagy legjobb barátunk van. Ezek a csoportok azonban változékonyak, az emberek ki-be kerülhetnek bizonyos körökből.

Lindenfors szerint azonban agyunk nem ennyire korlátozott.

"A legtöbb ember, aki ezt a cikket olvassa, több mint 20 000 szót tud. Az emberek mindenfélét megtanulnak. Miért nem használhatnánk ezt a képességet a társas kapcsolatokra is? "

─ nyilatkozta.

Dunbar elképzelése óta az online szociális háló is megjelent, megváltozott az, hogy mit jelent barátnak lenni. A Facebookon több ezer ismerősre tehetünk szert, az Instagramon több millió követőnk lehet.

Johan Lind, a tanulmány társszerzője, a Stockholmi Egyetem kognitív tudósa szerint

"A kultúra a társadalmi hálózatok nagyságától kezdve mindent befolyásol„
"Ahogyan valaki megtanulhat emlékezni a pi számban található tizedesjegyekre, az agyunk is fejleszthető abban, hogy több társadalmi kapcsolatot alakítson ki."

Noha a jelek szerint képesek lehetünk a 150 barát fenntartására, a világjárvány emlékeztetett minket a legfontosabb érzelmi kapcsolatok fontosságára. A Zoom-fáradtság miatt pedig előfordulhat, hogy nem szeretnénk 150 embert látni ugyanabban a videohívásban vagy akár a való életben.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk