nano robot mátrix has test köldök szőr

Olyan parazitaféreg-szerű mikrokészüléket fejlesztenek az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói, amely a bélrendszerünkre kapcsolódva fokozatosan adagolhatja szervezetünkbe a gyógyszereket a jövőben.


A robotok csupán porszem nagyságúak.

Johns Hopkins University

A Maryland állam-beli Baltimore-ban zajló kutatást David Gracias mérnök professzor és Florin M. Selaru gasztroenterológus vezeti, akik a horogféreg viselkedésformájára alapozták elképzelésüket. A parazitaféreg ugyanis arról ismert, hogy éles fogaival mélyen beleássa magát a gazdatest bélrendszerébe.

A tudósok „terápiás készülékek" néven hozták létre az alakváltó mikro-robotokat, amelyek a férgeket utánozva a betegek bélnyálkahártyájára tapadnak. A porszem nagyságú, hatágú eszközöket fémből és vékony fóliából alkották, amely lehetővé teszi számukra az alakváltást. Külsejüket hőérzékeny paraffin gyantával vonták be, és arra programozták, hogy a szervezetbe fokozatosan gyógyszereket, főként fájdalomcsillapító készítményeket adagoljanak.

A féreg-szerű készülékek közepén elég hely van a hatóanyagok tárolására.

Johns Hopkins University

Az eljárás nagyban megkönnyítheti azoknak a gyógyszereknek a felszívódási folyamatát, amelyeknek végig kell haladniuk a teljes emésztőrendszeren, hogy végül kifejthessék hatásukat.

"A gyomor-bél traktus izmainak összehúzódásai lehetetlenné teszik, hogy azok a gyógyszerek, amelyeknek hatóanyaga lassabban szívódik fel, elég ideig maradjanak a bélben. Ezek a robotok ellenben képesek egészen addig adagolni a dózist, amíg a beteg meg nem kapja a szükséges teljes adagot."

– magyarázta Florin M. Selaru. Az aprócska készülékek rugó-szerű mozgást végeznek, működésükhöz pedig hőkiváltó bevonatuknak köszönhetően képesek felszabadítani a tárolt energiákat.

via Medicalxpress

A figyelmetekbe ajánljuk