A NASA Perseverance marsjárója sikeresen fel szeretné térképezni a vörös bolygót, a szakemberek emiatt mikróbákat növesztettek Marsról származó kőzeteken.


Egy friss kutatásban azt vizsgálták, hogy Marsról származó meteor kőzeten képes-e életben maradni egy extremofil nevű mikroorganizmus. Az extremofil, ahogyan neve is mutatja, olyan organizmus, mely képes átvészelni extrém körülményeket, ilyen a fagy, vagy egy vulkánkitörés.

A tudósok az extremofilokat megfigyelték már szódavizekben, az antarktiszi jégben és a hidrotermális szellőzőkben is. Néhányan még az űr vákuumát is túlélték.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, lehetett-e élet a vörös bolygón. Sikeresen telepítettek mikrobákat a Fekete Szépség (Black Beauty) nevű marsi meteoritdarabra, amely ezer éve zuhant le a Szahara sivatagban.

Az ókori Mars valószínűleg sokkal másképp nézett ki, mint a mai bolygó. A NASA adatai szerint évmilliárdokkal ezelőtt a Mars melegebb, nedvesebb és vastagabb légkörű volt, ezek mind az élet evolúciójának kedveznek.

Annak tesztelésére, hogy a mikroorganizmusok képesek-e fejlődni a Marson, a csapat egy Metallosphaera sedula nevű mikrobát helyezett a Fekete Szépség darabjaira. A kutatók továbbá az ősi marsi környezetet szimulálták azzal, hogy a mikrobákkal borított kőzetdarabokat egy olyan bioreaktorban tartották, amely szabályozta a hőmérsékletet, valamint a szén-dioxid és a levegő szintjét.

Mikroszkóp segítségével a kutatók azt látták, hogy a mikróba sikeresen átalakította a kőzetdarabokat biomasszává.

A Mars küldetésen dolgozó tudósok képesek lehetnek hasonló biomarkereket találni a Marson landolt Perseverance marsjáró által összegyűjtött vagy megfigyelt kőzetmintákban. Az összegyűjtött kőzetminták várhatóan 2031-ben térnek vissza a Földre.

(Forrás: BigThink)

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.18.

Péntek reggel Alice Walker gondolatait idézzük, aki arra emlékeztet minket, hogy egy igazi barát mindig elfogadja véleményünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gattuso 22 nap után felmondott a Fiorentinánál

Jó eséllyel az egyik legrövidebb edzői karrier egy csapatnál valaha.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szingapúrban piacra dobták a laborban tenyésztett húst

A Good Meat márkanévvel ellátott tenyésztett hús megtalálható már az éttermi kínálatban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk