A polipok és a tintahalak furábbak, mint hittük

A tudósok felfedezték, hogy a polipok néhány tintahalfaj mellett képesek módosítani az RNS-üket úgy, hogy alkalmazkodjanak vele a környezetükhöz.


A polipok és egyes tintahalak rutinszerűen módosítják RNS (ribonukleinsav) szekvenciájukat. Általában, ha változás megy végbe egy szervezetben, azt a DNS-t hajtja végre, ezután alakítja cselekvéssé ezt az RNS. A DNS olyan, mint egy recept, az RNS pedig a séf, aki elkészíti a receptet. Az RNS időnként improvizál az összetevők kapcsán, de ezt úgy hajtja végre, hogy ne történjen genetikai mutáció a szervezetben, csak a fehérjék működése változik ilyenkor.

Ám a legtöbb organizmus nem igazán foglalkozik ezzel a módszerrel, mivel nem rendszerezett, és gyakran okoz problémákat. Úgy tűnik, a fejlábúakat nem érdekli ez, szívesen használják az RNS módosító eljárását, amelyet RNS-szerkesztésnek neveznek. Kutatások alapján a polipok és a tintahalak rendszeresen átszerkesztik az RNS 70 százalékát az idegrendszerükben. Egyes szakemberek szerint ez arról tanúskodik, hogy a polipok intelligensek. Számtalan menekülő művész fejlábú létezik, a szerszámhasználatban is jeleskednek. Egy új-zélandi nyolckarú ráadásul megtanult embereket fényképezni:

Meggyőző hipotézisnek bizonyul az, hogy a polip okossága abból fakadhat, hogy az agyat folyamatosan fenntartja az RNS-szerkesztés által. Ez a képesség külön evolúciós kompromisszummal jár, ami megkülönbözteti őket az állatvilág többi részétől. A kutatók szerint az evolúciós hátrány szükséges áldozat volt.

"A következtetés itt az, hogy az RNS szerkesztésének rugalmasságának fenntartása érdekében a koleoidoknak fel kellett adniuk a környező régiókban való fejlődés képességét – ebből pedig sokat"

─ mondta Joshua Rosenthal, a kutatás egyik vezetője az evolúciós kompromisszumról.

Következő lépésként a csapat kifejleszti a fejlábúak genetikai modelljét, hogy nyomon követhessék, hogyan és mikor indul be az RNS-szerkesztés. Ezt általában okozhatja a hőmérséklet változás, de akár egy bonyolultabb tapasztalat is.

Forrás: Sciencealert.com

A figyelmetekbe ajánljuk