Florentijn Hofman rókaszobra Rotterdamban

A rotterdami Bospolder-Tussendijken negyed lakói gyakran kóborló rókákba botlanak éjszakánként. Az óriási állatszobrokat világszerte kiállító Florentijn Hofman holland művészt megihlette a jelenség, és állandó lakhelyet adott a szegény csavargó ragadozónak.


A nemrégiben egy forgalmas kereszteződésben kiállított Bospolderi róka tekintetével fürkészi a környéket. A 16 méter hosszú, 3 emelet magas jószág egy rózsaszín szatyrot cipel magával, akár egy környékbeli. Florentijn Hofman szobra láttán felmerül a kérdés: a Bospolderi róka ellopott valamit? Netán összeszedi a szemetet? Vagy épp a piacról tér haza a bevásárlással?

Bevándorlók városa

Miközben az installáció egymás mellé helyezi a természetet és a városi környezetet, a helyieket is emlékezteti saját fogadtatásukra. Rotterdam lakói ugyanis jórészt nem születésüktől fogva élnek a városban, azért érkeztek oda, hogy könnyebben boldoguljanak – ahogy a rókák is.

Habár sokan már hozzászoktak és örömmel fogadják a városrész újdonsült lakóit, a rotterdamiaknak nemcsak a természetre, hanem a bevándorlókra és az új perspektívákra is nyitottnak kell lenniük.

A gyerekek már bevették

A szelfiző óráspanda és a játszótéri polip után a hatalmas rókát is gyorsan birtokba vették a helyiek. Miközben a szürke betonkörnyezetétől kirívóan elválik élénk narancs színével, a tér kulcsszereplője is lett a szobor: a járókelők megpihennek árnyékában, és gyermekek rohangálnak a mancsai között.

Forrás: This Is Colossal

A figyelmetekbe ajánljuk