Na de miért osztogatnak tockosokat a polipok?

Na de miért osztogatnak tockosokat a polipok?

Puszta rosszindulatot sejthetnénk, de többről van szó.

Újabb különleges víz alatti történést vettek videóra a szakértők. Tegnap számoltunk be egy teknősről, aki kamerával felszerelkezve kergette el a rátámadó cápát, ami eddig újdonságnak számított az állat viselkedésével kapcsolatban. Most egy frissen megjelent tanulmányban a szerzőknek sikerült dokumentálnia, ahogy a polipok halakkal összefogva vadásznak.

Bár elsőre úgy tűnik, mintha a polipok indokolatlanul kevernének le tockosokat a körülöttük úszkáló halaknak, de valójában az állatok együttműködéséről van szó.

Eduardo Sampaio, a Lisszaboni Egyetem tengerbiológusa elmondta, hogy a közös vadászat alatt a halak és a polipok kihasználják egymás morfológiáját és a vadászó stratégiáját, hogy együtt nagyobb sikerrel cserkésszék be az áldozatukat. Ugyan még rengeteg kérdés merül fel a jelenséggel kapcsolatban, de a kutatók úgy vélik, hogy a polipok a kontrolálás és a fegyelmezett alakzat betartása miatt csapnak a halakra. Ilyenkor a céljuk, hogy üldözzék, majd csapdába csalják a kiszemelt célpontjukat. Mivel több partner csatlakozik, így egy komplex hálózatot hoznak létre, és ez egy ellenőrzési mechanizmust eredményez a polip részéről.

A tengerbiológusok mindezt a Vörös-tengerben előforduló Octopus cyanea polipról rögzítették, ahol több halfajjal is együttműködött.

Ám volt olyan eset is, amikor a polipok minden ok nélkül osztogatták a pofonokat hal társaiknak. Van, hogy a halak nem csatlakoznak a vadászathoz, ilyenkor pedig a polipok, mintha dühükben ütnék vernék őket. Itt vagy arról van szó, hogy az ütés által jelzi a polip halaknak, hogy csatlakozzanak hozzá, vagy pedig puszta rosszindulatból, minden ok nélkül veri őket.

A kutatók következő célja, hogy ezeket a kérdéseket is megválaszolják, és többet megtudjanak a különleges viselkedéssel kapcsolatban.

(ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk