teknős a vízben
Teknősére akadt a vérszomjas támadó.

Először rögzítettek cápatamadást egy teknős szemszögéből, ami rögtön megcáfolta a korábban gondolt véleményeket az állat viselkedésével kapcsolatban. Mindez a Murdoch Egyetem és a nyugat-ausztráliai biodiverzitási hivatal (DBCA) csapatának köszönhető, akik egy kamerát helyeztek egy levesteknős páncéljára, hogy közelebbről és hosszabbtávon megismerjék a viselkedését

A teknősökről alapvetően az az általános vélemény, hogy békés állatok, kerülik a konfliktust, és ha baj van, akkor inkább a páncéljuk mögé bújva próbálják átvészelni azt. A mostani felvétel azonban mást bizonyít: a békésen úszkáló teknősre egy tigriscápa próbál rátámadni, és végül az utóbbinak kell megfutamodni.

A tigriscápa fajának egyik legveszélyesebbike, akár ötméteresre is megnőhet, és bármire képes rávetemedni – ráadásul előszeretettel fogyasztja a levesteknősöket, táplálékának egyik fő forrásai.

A videón is ez látható, de kisebb csavarral: mikor a cápa bepróbálkozott, a teknős nem menekülőre fogta, hanem keményen visszatámadt, sőt, még megpróbálta megharapni támadóját. A ragadozó végül nem is próbálkozott harcias prédájánál, és amíg elúszott, a teknős élelmesen elbújt a tengerfenéken.

A szakértők szerint azért van mindennek jelentősége, mert ez is azt bizonyítja, hogy a technológiai újítások részletesebb képet mutatnak az állatok viselkedésével kapcsolatban.

(IFLScience)

A figyelmetekbe ajánljuk