tusolás

Ugyanúgy veszélyes fürdeni vagy mosogatni. Már ha nem akarod, hogy bajod eshessen.


Bár a villámcsapás esélye csekély, fontos tudni, hogyan maradjunk biztonságban zivatar idején. Világszerte évente körülbelül 24 000 ember hal meg villámcsapás következtében, és további 240 000 ember sérül meg. A legtöbb ember ismeri az alapvető villámvédelmi szabályokat, például azt, hogy ne álljon fák alatt vagy ablak közelében, és ne beszéljen vezetékes telefonon (a mobiltelefonok biztonságosak). De azt tudtad, hogy zivatar idején nem szabad zuhanyozni, fürdeni vagy mosogatni? Ahhoz, hogy megértsük, miért, először is tudnunk kell egy kicsit a zivatar és a villámlás működéséről.


A zivatarok két alapvető elem hatására virágzik: a nedvesség és a felszálló meleg levegő, amelyek természetesen kéz a kézben járnak a nyári idővel. A magas hőmérséklet és a páratartalom nagy mennyiségű nedves levegőt hoz létre, amely felemelkedik a légkörbe, ahol zivatarrá alakulhat. A felhők víz- és jégcseppek millióit tartalmazzák, és ezek kölcsönhatása vezet a villámok keletkezéséhez. A felszálló vízcseppek összeütköznek a lehulló jégcseppekkel, negatív töltést adva át nekik, és pozitív töltéssel hagyva magukat.

A zivatarban a felhők hatalmas Van de Graaff-generátorként működnek, szétválasztva a pozitív és negatív töltéseket, így hatalmas töltéskülönbségek jönnek létre a felhők belsejében. Ahogy a zivatarfelhők a Föld fölött mozognak, ellentétes töltést hoznak létre a talajban, és ez az, ami a föld felé vonzza a villámcsapást. A zivatar ki akarja egyenlíteni a töltéseit, és ezt a pozitív és negatív területek közötti kisüléssel éri el. Ennek a kisülésnek az útja általában a legkisebb ellenállású, így a jobban vezető dolgok (például a fém) nagyobb valószínűséggel csapódnak be a vihar során.

A leghasznosabb tanács egy zivatar esetén a következő: ha dörög, ha a mennydörgés, menjünk be a házba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen biztonságban vagyunk a vihartól. Vannak olyan tevékenységek odabent, amelyek majdnem olyan kockázatosak lehetnek, mintha kint maradnál a viharban. Hacsak nem ülsz kint a kádban vagy zuhanyozol az esőben, hihetetlenül kicsi a valószínűsége, hogy villámcsapás érjen. Ha azonban villám csapna valakinek a házába, az elektromosság a legkisebb ellenállás útját követné a földig.

Az olyan dolgok, mint a fémhuzalok vagy a víz a csövekben, kényelmes vezető utat biztosítanak az elektromosság számára a föld felé. A zuhanyzó mindkettővel rendelkezik (víz és fém), így ideális útvonalat biztosít az elektromosság számára. Ez a kellemes, pihentető zuhanyzást sokkal kevésbé pihentetővé változtathatja. Zivatar idején más kockázatokra is érdemes odafigyelni. Az egyik, ami talán nem tűnik nyilvánvalónak, a betonfalnak támaszkodáás. Bár a beton önmagában nem túlságosan vezetőképes, ha fémgerendákkal (úgynevezett betonacélokkal) erősítették meg, ezek vezető utat biztosíthatnak a villám számára.

Kerüld továbbá, hogy bármit használj, ami konnektorba van dugva (számítógépek, tévékészülékek, mosógépek, mosogatógépek), mivel ezek mind-mind útvonalat biztosíthatnak a villámcsapás számára. Ökölszabályként elmondható, hogy ha a távolban mennydörgést hall valaki, akkor elég közel van a viharhoz ahhoz, hogy a villám elérje, még akkor is, ha nem esik az eső. Általában az utolsó mennydörgés hallatán fél óra elteltével már biztonságosan vissza lehet menni a záporba. A zivatarok általában szeretnek a végére tartogatni egy nagyot.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk