virág
Shutterstock

Hamar meghal a virágod? Szórd meg aprópénzzel és vodkával!

A vágott virágok ugyan szép kiegészítői lehetnek a lakásnak, de inkább valamilyen ajándékozást követően kerül az otthonunkban, mivel nem nagyon éri meg őket vásárolni, mert köztudottan hamar elhervadnak. De ha mégis vágott virág kerül az otthonunkba, hogyan hosszabbítsuk meg az élettartamát?

A virágkötőknek van pár bevált praktikája az élettartamuk meghosszabbítására. Ilyen például a szárak 45 fokos szögben történő levágása, a felesleges levelek eltávolítása és a mindennapos vízcsere. Más tartósítási technikák is léteznek, amik a baktériumok szaporodásának gátlására szolgálnak, ilyen például ecet és cukor felhasználása, amely a pH-érték megváltoztatásán alapulnak.

vir\u00e1g

Shutterstock

De ha szeretnénk valami újat kipróbálni, hogy a csokraink frissek maradjanak, a Lifehacker cikke is ajánlott három dolog, amit bevethetünk a vágott virágoknál, hogy meghosszabbítsuk az élettartamukat.

Jégkocka

Ha a virágbimbók még zárva vannak, akkor a szobahőmérsékletű víz segít nekik kinyílni. Ha azonban azt szeretnénk, hogy tovább kitartson a csokrunk, váltsunk hideg vízre, amely lassítja a bomlást, valamint a baktériumok és a penész kialakulását. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, hogy jégkockákat teszünk a vázába, vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük a csokrot (vázában, természetesen).

Ez is érdekelhet: Négy egyszerű trükk, hogy a banán ne érjen túl gyorsan

Aprópénz 

Az aprópénzekben lévő réz gombaölő szerként működik, természetes módon elpusztítja a baktériumokat és gombákat, amelyek felhalmozódnak, és megrövidítik a virágaink élettartamát. Erre a magyar forintérmék is alkalmasak lehetnek, hiszen átlagban 75% rezet tartalmaznak.

Vodka

A virágtartósító koktél utolsó összetevője egy feles vodka. Az alkohol segíthet lassítani a hervadást (így virágaink tovább állnak majd egyenesen), mivel megakadályozza, hogy a növények érési gázokat termeljenek. Természetesen nem szabad az összes vizet vodkával helyettesíteni: elég egy felesnyi mennyiség, amelyet hideg vízzel hígítsunk.


A figyelmetekbe ajánljuk