A virágkötőknek van pár bevált praktikája az élettartamuk meghosszabbítására. Ilyen például a szárak 45 fokos szögben történő levágása, a felesleges levelek eltávolítása és a mindennapos vízcsere. Más tartósítási technikák is léteznek, amik a baktériumok szaporodásának gátlására szolgálnak, ilyen például ecet és cukor felhasználása, amely a pH-érték megváltoztatásán alapulnak.
Shutterstock
De ha szeretnénk valami újat kipróbálni, hogy a csokraink frissek maradjanak, a Lifehacker cikke is ajánlott három dolog, amit bevethetünk a vágott virágoknál, hogy meghosszabbítsuk az élettartamukat.
Jégkocka
Ha a virágbimbók még zárva vannak, akkor a szobahőmérsékletű víz segít nekik kinyílni. Ha azonban azt szeretnénk, hogy tovább kitartson a csokrunk, váltsunk hideg vízre, amely lassítja a bomlást, valamint a baktériumok és a penész kialakulását. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, hogy jégkockákat teszünk a vázába, vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük a csokrot (vázában, természetesen).
Ez is érdekelhet: Négy egyszerű trükk, hogy a banán ne érjen túl gyorsan
Aprópénz
Az aprópénzekben lévő réz gombaölő szerként működik, természetes módon elpusztítja a baktériumokat és gombákat, amelyek felhalmozódnak, és megrövidítik a virágaink élettartamát. Erre a magyar forintérmék is alkalmasak lehetnek, hiszen átlagban 75% rezet tartalmaznak.
Vodka
A virágtartósító koktél utolsó összetevője egy feles vodka. Az alkohol segíthet lassítani a hervadást (így virágaink tovább állnak majd egyenesen), mivel megakadályozza, hogy a növények érési gázokat termeljenek. Természetesen nem szabad az összes vizet vodkával helyettesíteni: elég egy felesnyi mennyiség, amelyet hideg vízzel hígítsunk.