A Naprendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter
Fotó: Planet Volumes/Unsplash

A Jupiter leglátványosabb része, a Nagy Vörös Folt

Megdőlt a tévhit: sokkal fiatalabb a Jupiter látványos jelensége, mint hittük

Egy olyan galaktikus teória dőlhet meg a Jupiterrel kapcsolatban, ami felülírhat mindent, amit a bolygóról gondolunk.


A világegyetem tele van izgalmasabbnál izgalmasabb jelenségekkel: csillagok születnek és halnak meg, galaxisokon átívelő fényjátékok pompáznak a légüres térben, aszteroidák ütköznek egymással idegen csillagrendszerekben. Mindezek ellenére kevés olyan érdekfeszítő dolgot találunk a végtelen világegyetemben, mint a Naprendszerünk legnagyobb bolygóján, a Jupiteren található Nagy Vörös Folt. A különös jelenség gyakorlatilag az összes olyan fotón látható, ami a hatalmas bolygóról készült. Ez persze nem is csoda, hiszen az óriási vihar – ami jelen tudásunk szerint a Naprendszerünk legnagyobbja – nagyobb a Földnél is. A folt eredetéről megoszlanak a vélemények, ám egészen eddig szinte biztos tudásunk volt arról, hogy legalább az 1600-as évek óta létezik – írja az IFLScience

Ez is érdekelhet! A James Webbnek köszönhetően most már tudjuk: egyáltalán nem helyes az univerzumról alkotott képünk

\u0170rszonda a Jupiter f\u00f6l\u00f6tt

Űrszonda halad el a Jupiter Nagy Vörös Foltja előtt

Fotó: Getty Images


1665-ben ugyanis Giovanni Cassini volt az, aki egy teleszkóp segítségével beszámolt egy úgynevezett „állandó foltról” a Jupiter felszínén, ami aztán a 18-19. század környékén eltűnt. Pár év múlva aztán újra láttak egy foltot a bolygón, amit akkor már Nagy Vörös Foltnak neveztek el.

Csakhogy a legújabb kutatások szerint a két folt egyáltalán nem ugyanaz, ami azt jelentené, hogy a Nagy Vörös Folt mindössze alig kétszáz éves.

Az Agustín Sánchez-Lavega egyetemi professzor által vezetett kutatások ugyanis arra engednek következtetni, hogy a 18.-19. századbeli technológiai fejlettség, az eszközök pontossága – illetve pontatlansága – vezetett ahhoz, hogy sokáig egymással azonosították a két foltot. Tekintve azonban, hogy mindkét foltot a Jupiter középső, déli részén vették észre és az évek során soha, sehol nem említették az elsőként felfedezett, az úgy „állandó folt” színét, így szinte kizárt, hogy a két jelenség ugyanaz lenne.

\u200bA Nagy V\u00f6r\u00f6s Folt a Jupiteren

A Nagy Vörös Folt a Jupiteren

Fotó: Getty Images

Ez pedig megváltoztatja azt is, amit a bolygó légköréről és a Nagy Vörös Foltról gondolunk. Ha ugyanis azt feltételezzük, hogy a jelenséget az 1600-as években fedezték fel, akkor minden bizonnyal már sokkal előbb is ott volt, csak nem lehetett megfigyelni és a mostani zsugorodása is megfordul, hiszen állandó energiával van ellátva. Csakhogy, ha igaz az, hogy a légköri jelenség mindössze alig kétszáz éves, akkor könnyen lehet, hogy immár a „haláltusáját” vívja és akár pár évtizeden, egy-két évszázadon belül teljesen meg is szűnik.

A figyelmetekbe ajánljuk