A tudósok különböző ételeket vizsgáltak, hogy megállapítsák, mi lenne a legoptimálisabb az űrhajósok számára.
A kiegyensúlyozott étrend fenntartása a Földön is elég nehéz lehet, de az űrben még nehezebb - különösen, ha hosszú távú küldetésekről van szó. Bár az utóbbi években a világűrben folytatott mezőgazdaság előrelépéseket tett, a friss termények termesztése az űrben nem könnyű feladat, és minden egyes, az űrhajóban tárolt élelmiszer vagy víz tömege növeli az űrhajó tömegét, ami a pályán kívüli utazás során megnehezíti a súlyát – írja a LiveScience.
Ez is érdekelhet: Az űrben ragadt asztronauta, akit elfelejtett az országa
Tudósok tanulmányozták a hosszú távú űrutazásokhoz – például a lehetséges Mars-küldetésekhez – alkalmas, tápanyagban gazdag ételeket, amelyek kielégítik az űrhajósok táplálkozási igényeit és jobb ízűek, mint a jelenlegi alternatívák.
Tíz ételt teszteltek, hogy kiderítsék, melyik lenne az optimális étel a férfi űrhajósok számára; a jövőben kifejezetten a női űrhajósok étkezését tervezik tanulmányozni. A legjobb étel segítene az űrutazóknak abban, hogy a missziók során szükséges kalóriákhoz és változatos tápanyagokhoz jussanak, és olyan növényeket használnának, amelyeket az űrben minimális vízfelhasználással lehetne termeszteni.
Az űrutazóknak sokkal másabb a táplálkozási igénye, mint a földi embereknek. Az asztronautáknak egyedülálló stresszhatásokkal szembesülnek, beleértve a vibrációt, a zajt, a súlytalanságot, a kozmikus sugárzást és az űrrepüléssel járó drasztikus hőmérsékletváltozásokat.
Olvasd el ezt is! Különös dolgokon kísérleteztek az űrben
A kutatások szerint egy férfi űrhajósnak naponta körülbelül 1,2 kilogramm (2,6 font) élelmiszert kell fogyasztania ahhoz, hogy fenntartsa testsúlyát és energiaszintjét. Ennek az étrendnek több mint kétszer annyi szénhidrátot és fehérjét kell tartalmaznia, mint amennyi átlagosan szüksége lenne az embernek.
A kutatás szerint a legjobb űrétel egy vegetáriánus saláta, amely szójababból, mákból, árpából, kelkáposztából, földimogyoróból, édesburgonyából és napraforgómagból készül, de salátaöntet nélkül.