Az űrkutatás kezdete óta többféle, ma már értelmetlennek tűnő kísérletet elvégeztek az univerzumban, hogy minél jobban megismerjék annak fizikai tulajdonságait. Alább öt korai kísérletet mutatunk be.1. A föld körüli pályára állított űrruha

2006-ban kipróbálták, hogy lehet-e régi űrruhákat műholdként használni. Az orosz Orlan asztronauta öltözékben adóvevőt helyeztek el, majd Föld körüli pályára állították. A készülék azonban nemsokára elromlott, a ruha pedig felégett az atmoszférában még az év szeptemberében.

2. A Galilei-kísérlet

1971-ben megismételték a Holdon Galileo Galilei eredeti, még a Pisai Ferde Toronyban végzett, 1500 körüli kísérletét. Az Apollo-11 űrhajósa, David Scott, 1,6 méteres magasságból ejtett le egy tollat és egy kalapácsot, azok pedig egyszerre értek a földre ─ és azóta is a Hold felszínén vannak.

3. Vízgömbök

Amikor mikrogravitációban kifecskendeznek valamilyen folyadékot a levegőbe, az gömb formájában lebegni kezd. Többféle folyadékot kipróbáltak már, és olyan kísérletet is végrehajtottak, amelyben kamerát helyeztek a folyadék közepébe.

4. Tűz

Számos vizsgálat kutatta már, hogyan viselkedik a tűz az űrben. Különböző feltételek mellett másképp ég a tűz, ennek kutatása pedig segíthet a Marsra tervezett út tűzbiztonsági átgondolásában is.

5. Teknősök és fák

1968-ban a szovjetek fellőttek egy teknősökkel és növényekkel megpakolt hajót az űrbe. Azt tesztelték, hogyan hat az utazás és a mikrogravitáció a különböző szervezetekre. Földön élő társaikkal összehasonlítva, a teknősöket különösebben nem viselte meg az űrutazás. Ezt követően 1969-ben és 1975-ben további páncélosokat küldtek az kozmoszba.

Az 1971-es Apollo-14 misszión 500 fa magvát vitték a Holdra az amerikaiak. Később a Földre visszatérve elültették őket, és ugyanúgy fejlődtek, mint bármely másik fa. Jelenleg 57 Holdfa van életben az Egyesült Államokban.

via Sciencealert.com

Friss

Éveken belül eltűnhetnek az afrikai emberszabásúak?

A Diversity and Distributions című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az afrikai emberszabású majmok - gorillák, csimpánzok és bonobók - elterjedési területe az éghajlatváltozás, a földhasználat változásai és az emberi népességnövekedés hatására ijesztő mértékben csökken.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Top 5 leggazdagabb színésznő a világon

Ki minden idők leggazdagabb színésznője? A Forbes elkészítette a top 10-es listát, akárcsak a férfi színészekről.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megnézed ezt a videót és megérted, miért Pogba a franciák vezére

A jó vezetőnek mindenkihez van egy jó szava, a francia középpályásnak egy külön kézfogása is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk