ember asztronauta ruhában űrruha egy darun lóg az égben

Az űrkutatás kezdete óta többféle, ma már értelmetlennek tűnő kísérletet elvégeztek az univerzumban, hogy minél jobban megismerjék annak fizikai tulajdonságait. Alább öt korai kísérletet mutatunk be.1. A föld körüli pályára állított űrruha

2006-ban kipróbálták, hogy lehet-e régi űrruhákat műholdként használni. Az orosz Orlan asztronauta öltözékben adóvevőt helyeztek el, majd Föld körüli pályára állították. A készülék azonban nemsokára elromlott, a ruha pedig felégett az atmoszférában még az év szeptemberében.

2. A Galilei-kísérlet

1971-ben megismételték a Holdon Galileo Galilei eredeti, még a Pisai Ferde Toronyban végzett, 1500 körüli kísérletét. Az Apollo-11 űrhajósa, David Scott, 1,6 méteres magasságból ejtett le egy tollat és egy kalapácsot, azok pedig egyszerre értek a földre ─ és azóta is a Hold felszínén vannak.

3. Vízgömbök

Amikor mikrogravitációban kifecskendeznek valamilyen folyadékot a levegőbe, az gömb formájában lebegni kezd. Többféle folyadékot kipróbáltak már, és olyan kísérletet is végrehajtottak, amelyben kamerát helyeztek a folyadék közepébe.

4. Tűz

Számos vizsgálat kutatta már, hogyan viselkedik a tűz az űrben. Különböző feltételek mellett másképp ég a tűz, ennek kutatása pedig segíthet a Marsra tervezett út tűzbiztonsági átgondolásában is.

5. Teknősök és fák

1968-ban a szovjetek fellőttek egy teknősökkel és növényekkel megpakolt hajót az űrbe. Azt tesztelték, hogyan hat az utazás és a mikrogravitáció a különböző szervezetekre. Földön élő társaikkal összehasonlítva, a teknősöket különösebben nem viselte meg az űrutazás. Ezt követően 1969-ben és 1975-ben további páncélosokat küldtek az kozmoszba.

Az 1971-es Apollo-14 misszión 500 fa magvát vitték a Holdra az amerikaiak. Később a Földre visszatérve elültették őket, és ugyanúgy fejlődtek, mint bármely másik fa. Jelenleg 57 Holdfa van életben az Egyesült Államokban.

via Sciencealert.com

A figyelmetekbe ajánljuk