paradicsom hagyma  szaturnusz

Önellátó gazdaság az űrben – paradicsomot termesztenek az asztronauták

A NASA bejelentette, hogy az ISS legénységének tagjai megkezdték a folyamatban lévő kertészeti kísérlet következő fázisát, a Veg-05-öt, törpe paradicsomok termesztésével.


A NASA számára az egyéb űrhajózási feladatok mellett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) történő növénytermesztés régóta népszerű célkitűzés. Az űrügynökség már évek óta foglalkozik a világűrben történő kertészkedéssel, annak reményében, hogy végül a tudományos kísérletből törvényes mezőgazdasággá válhat.

Ez is érdekelhet: Fizikusok kiszámolták, milyen hideg az univerzum

Paradicsomokat tesztelünk, megvizsgáljuk a fényspektrum hatását arra, hogy mennyire nő jól a termés, mennyire ízletes és tápláló, valamint a mikrobiális aktivitást a gyümölcsökön és a növényeken. Azt is figyelemmel követjük, hogy a termesztés, a termények gondozása és fogyasztása milyen hatással van a legénység egészségére. Mindezek értékes adatokat szolgáltatnak majd a jövőbeli űrkutatáshoz

– mondta Gioia Massa, a NASA élettudományi projektjének kutatója.

A paradicsomot a Vegetable Production System (Zöldségtermesztési Rendszer), vagyis a Veggie, az űrállomás űrkertje termeszti majd, amelyet az űrhajósok az élelmük egy részének megtermelésére használnak. A Veggie körülbelül akkora, mint egy bőrönd, de ez nem akadályozta meg az asztronautákat abban, hogy sikeresen termesszenek salátát, káposztát, kelkáposztát, paprikát, sőt, még gyönyörű virágokat is. Most, hogy a paradicsom is csatlakozik a csapathoz, talán képesek lesznek saját maguk által termesztett salátákat készíteni.

Ez is érdekelhet: Hol kezdődik valójában a világűr?

Még eltart egy ideig, amíg egész farmok lesznek az űrben vagy éppenséggel a Holdon, de a Veggie-kísérletek kulcsfontosságúak lesznek ennek elérésében.

Ha az űrhajósok képesek lennének saját élelmüket megtermelni, önellátóbbá válnának, ami óriási előrelépés lenne. Ennek köszönhetően pedig búcsút inthetnének a költséges és ritkán visszatérő utánpótlási élelem beszerzési küldetéseknek.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk