Kanadai tisztviselők szerint az űrhajósok többé nem ölhetik meg egymást büntetlenül

Kanadai tisztviselők szerint az űrhajósok többé nem ölhetik meg egymást büntetlenül

A kanadai kormány a 2022-es szövetségi költségvetésbe becsempészett egy olyan törvénymódosítást, amely súlyos jogsértésnek tekinti a világűrben elkövetett illegális cselekményeket.


Nem meglepő módon a furcsa módosítás leginkább a kanadai űrhajósokra vonatkozik.

Ha egy kanadai űrhajós, aki egy űrrepülés során saját országán kívül követ el olyan súlyos cselekményt vagy mulasztást, amely Kanadában elkövetve bűncselekménynek minősülne, úgy kell tekinteni, mintha azt a szárazföldön vitte volna véghez

olvasható a törvényjavaslatban.

A módosítás pedig bizarr módon, de azt sugallja, hogy jelenleg nem ütközne törvénybe, ha egy kanadai asztronauta példának okáért megölné egy társát a Holdon.

A valóság azonban ennél jóval összetettebb. Bár az ország 1998-ban aláírt egy egyezményt, amely kötelezi űrhajósait a kanadai büntetőjog hatálya alá, a National Post elemzése szerint korántsem egyértelmű, hogy mi lenne a következménye annak, ha egy kanadai űrpilóta bűncselekményt követne el egy másik ország űrhajósa ellen.

A törvényhozók úgy néz ki, óvatossá váltak és tartanak a közelgő jövőtől. Hiszen lassacskán minden eddiginél több ember kap lehetőséget majd arra, hogy az űrbe utazzon. A kanadai kormány valószínűleg arra is készül, hogy részt vesz a NASA Lunar Gateway projektjében, az amerikai űrügynökség Hold körüli pályára tervezett űrállomás építésében.

Az 1980-as évek közepe óta eddig mindössze kilenc kanadai utazott az űrbe. Mivel azonban a Kanadai Űrügynökség egyre erőteljesebben részt vesz a Hold és a Hold körüli pálya benépesítésére irányuló erőfeszítésekben, az űrhajósoknak vigyázniuk kell, hiszen az űrutazók által elkövetett űrbűncselekményeknek súlyos következményei lehetnek visszatérésük után.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk