Wang Yaping integet.

Három kínai űrhajós nemrégiben biztonságban visszatért a Földre, miután hat hónapot töltöttek a kínai Tiangong űrállomás fedélzetén.


A Shenzhou 13 űrhajó helyi idő szerint szombat reggel 9:56-kor landolt a belső-mongóliai sivatagban, miután mintegy kilenc órával korábban indult el a Tiangong nevű űrállomás Tianhe-magmoduljából. A legénység tavaly októberben szállt fel a Góbi-sivatagban lévő Jiuquan műholdindító központból, és összesen 183 napot töltött az űrállomáson.

Ez a misszió nemcsak azért volt történelmi jelentőségű, mert ez volt leghosszabb küldetés a kínai űrkutatás történetében, hanem azért is, mert Wang Yaping lett az első kínai nő, aki űrsétát tett. Vangot Ye Guangfu és Zhai Zhigang parancsnok kísérte el.

Wang Yaping a lesz\u00e1ll\u00e1s ut\u00e1n.\u200b

Wang Yaping a leszállás után.

Costfoto/Future Publishing via Getty Images

A trió összesen két űrsétát hajtott végre, különböző teszteket végeztek az állomás körül, valamint két élő előadást tartottak a Földről figyelő diákok számára.

A Shenzhou 13 része annak a 11 küldetésnek, amelyet Kína a Tiangong-űrállomás építésének befejezésére tervezett. Kína először 2021 áprilisában indította el a Tianhe-modult, majd később három asztronautát lőttek fel az állomás üzembe helyezésére.

A Shenzhou 14 legénysége valamikor júniusban indul az űrállomásra. Kína azt tervezi, hogy az állomás az év végére elkészül, ami két további modul indítását is magában foglalja.

Forrás: The Verge


A figyelmetekbe ajánljuk