Elképesztő felbontású képeket küldött a kínai marsjáró
Kína sem akar lemaradni a gyönyörű Mars-képekkel – nagyszerű fotókat mutattak be a vörös bolygóról.

A Mars az utóbbi hetek egyik legnépszerűbb helyszíne lett. Az elmúlt időszak abszolút sztárja a NASA által fejlesztett, tavaly július 30-án útjára indított Perseverance elnevezésű marsjáró, ami egy kockázatos leszállást követően, február 18-án a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy egykori tómederben. A történelmi űrsikerről az egész világsajtó beszámolt, és milliók követték élőben a „a rettegés hét percének" nevezett leszállást.

Azonban vannak még jelentkezők a Mars meghódításáért folytatott versenyben: az Egyesült Arab Emírségek első marsszondája február 9-én, a Tianven-1 kínai űrszonda pedig a következő nap állt pályára a vörös bolygó körül.

Most épp a kínai Tianven-1 adott helyzetjelentést gyönyörű, nagy felbontású képeivel. A kínai űrügynökség két, úgynevezett pánkromatikus képet tett közzé. A pánkromatikus-típusú fényképfilmek a látható fény minden hullámhosszára érzékenyek, így a legvalósághűbb felvételeket képes rögzíteni fekete-fehéren. Ebből mutatott egy kis ízelítőt a kínai űrszonda is.

A fotókat a Mars felszínétől körülbelül 330-350 kilométer magasságból lőtte az eszköz, mindezt 60 centiméteres felbontásban.

Azaz elképesztő részletességgel lehet rajta megfigyelni minden marsi objektumot.

Twitter/Ambassador Deng Xijun

Ha ez nem lenne elég, kaptunk egy harmadik képet is, amit színesben hoztak nyilvánosságra. Ez a Mars északi sarkját ábrázolja, nagyjából 5000 kilométeres magasságból.

Twitter/Ambassador Deng Xijun

Az öt tonnás Tianwen-1 tartalmaz egy Mars-keringőt, valamint egy leszálló egységet és egy terepjárót, amely a bolygó talaját kutatja majd. Kína abban reménykedik, hogy végül májusban fog földet érni a szonda az Utópiában, ami egy hatalmas medence a Marson.


A figyelmetekbe ajánljuk