Egy asztronauta az űrben.

Illusztráció.

Jókedv a fedélzeten: új fotót posztoltak magukról a NASA űrhajósai

A SpaceX Crew-3 űrhajósai láthatóan jól érezték magukat, amikor kipróbálták új űrruháikat a Nemzetközi Űrállomásról a Földre való jövő heti visszatérésük előtt.


Az új fotókon a Crew-3 űrhajósai láthatók a SpaceX immár ikonikus fekete-fehér űrruháiban és sisakjaiban, amint teljes mértékben kihasználják a gravitáció hiányát. A legénység, amelynek tagjai Raja Chari, Kayla Barron és Thomas Marshburn NASA-asztronauták, valamint Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség űrhajósa, pózolt néhány fotó erejéig, miközben április 21-én, az állomásról való indulás előtt alkalmassági ellenőrzést végeztek a Dragon-űrruhájukban.

A legénység akkor veszi fel újra a ruhákat, amikor a Dragon fedélzetére szállnak és lecsatlakoznak a Nemzetközi Űrállomásról, ami a Csillagok háborúja napján, vagyis május 4-én történhet meg

– mondta Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője, a Crew-4 szerdai (április 27.) indítását követő sajtótájékoztatón.

Stich elmondta, hogy jelenleg a csapat azon dolgozik, hogy a Crew-3 május 4 körül lecsatlakozhasson, majd valószínűleg egy nappal később, május 5-én landolhasson, ha az időjárás jó lesz.

A Crew-3 űrhajósai 2021. november 10-én, a NASA Kennedy Űrközpontjából indultak az űrállomásra a SpaceX Dragon kapszulájának fedélzetén, amelyet a legénység Endurance-nek nevezett el.

A Crew-4 űrhajósai április 27-én kora reggel indultak, és még aznap este megérkeztek. Az asztronautáknak néhány napjuk lesz az „átadási időszakra", amely során az előző legénység felkészíti az újonnan érkezőket a rájuk váró küldetésre.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk