Egy asztronauta lebeg az űrben.

Illusztráció

Ép testben ép lélek: videón az űrben edző kínai asztronauták

A munkán kívül edzéssel és játékkal ütik el az idejüket a Shenzhou 13 űrhajósai.


A kínai Shenzhou 13 űrhajósai fontos szerepet játszanak az ország első űrállomásának tesztelésében és építésében, de emellett a munka és a magánélet egyensúlyát is fenntartják.

A Kínai Űrügynökség (CMSA) által közzétett új videó azt mutatja, hogy az űrhajósok rendszeresen időt szakítanak arra, hogy fenntartsák fittségüket, miközben minden erejükkel azon vannak, hogy csökkentsék a hosszú távú mikrogravitációs expozíció szervezetre gyakorolt hatásait.

A felvételen Wang Yaping – Kína második Föld körüli pályára állt nője és az első, aki az új űrállomásra utazott – is látható, amint az állomás futópadját használja. Úgy tűnik, hogy az eszközt úgy tervezték, hogy elnyelje az űrhajósok lábának ütéseit, így a rezgések nem hatnak az űrhajóra vagy annak berendezésére.

A CMSA nemrégiben kezdett el rendszeresebben tájékoztatni a Tianhe-ről, az állomás központi moduljáról, miután a Shenzhou 13 küldetésről a startot követő két hétben kevés információt közölt, és az azt megelőző Shenzhou 12 küldetésről is csak hiányosan tudósított.

A Shenzhou 13 legénysége még csak egy hónapja van a Tianhe fedélzetén, pont emiatt létfontosságú az izmok karbantartása. Az állomás fitneszfelszerelései között a futópad mellett egy spinning kerékpár és ellenállóképességi szalagok is megtalálhatóak. A küldetés parancsnoka, Zhai Zhigang és kollégái a tai chi kínai harcművészetet is gyakorolják.

A Shenzhou 13 legénységének harmadik tagja, Ye Guangfu eközben egy másik népszerű közösségi média posztban a Huarong Pass nevű csúszótömbös kirakós játékkal játszott.

Az űrhajósok számára a küldetés azonban nemcsak móka és kacagás. Zhai és Wang nemrég vettek részt az első űrsétájukon, hogy előkészítsék a Tianhe-t a jövőbeli munkálatokra és az új modulok jövő évi érkezésére.

A Shenzhou 13 október 15-én indult útnak, Zhai, Wang és Ye várhatóan 2022 márciusáig maradnak a Tianhe fedélzetén.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk