Kína sem akar lemaradni a gyönyörű Mars-képekkel – nagyszerű fotókat mutattak be a vörös bolygóról.

A Mars az utóbbi hetek egyik legnépszerűbb helyszíne lett. Az elmúlt időszak abszolút sztárja a NASA által fejlesztett, tavaly július 30-án útjára indított Perseverance elnevezésű marsjáró, ami egy kockázatos leszállást követően, február 18-án a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy egykori tómederben. A történelmi űrsikerről az egész világsajtó beszámolt, és milliók követték élőben a „a rettegés hét percének" nevezett leszállást.

Azonban vannak még jelentkezők a Mars meghódításáért folytatott versenyben: az Egyesült Arab Emírségek első marsszondája február 9-én, a Tianven-1 kínai űrszonda pedig a következő nap állt pályára a vörös bolygó körül.

Most épp a kínai Tianven-1 adott helyzetjelentést gyönyörű, nagy felbontású képeivel. A kínai űrügynökség két, úgynevezett pánkromatikus képet tett közzé. A pánkromatikus-típusú fényképfilmek a látható fény minden hullámhosszára érzékenyek, így a legvalósághűbb felvételeket képes rögzíteni fekete-fehéren. Ebből mutatott egy kis ízelítőt a kínai űrszonda is.

A fotókat a Mars felszínétől körülbelül 330-350 kilométer magasságból lőtte az eszköz, mindezt 60 centiméteres felbontásban.

Azaz elképesztő részletességgel lehet rajta megfigyelni minden marsi objektumot.

Twitter/Ambassador Deng Xijun

Ha ez nem lenne elég, kaptunk egy harmadik képet is, amit színesben hoztak nyilvánosságra. Ez a Mars északi sarkját ábrázolja, nagyjából 5000 kilométeres magasságból.

Twitter/Ambassador Deng Xijun

Az öt tonnás Tianwen-1 tartalmaz egy Mars-keringőt, valamint egy leszálló egységet és egy terepjárót, amely a bolygó talaját kutatja majd. Kína abban reménykedik, hogy végül májusban fog földet érni a szonda az Utópiában, ami egy hatalmas medence a Marson.


Friss

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mutatjuk, mit ehetsz és mit nem lefekvés előtt

Mindnyájunkkal megeshetett az, hogy éhesek maradtunk lefekvés előtt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen késő este is ehetünk egészséges ételeket, de meg is előzhetjük az esti éhséget.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk