A Tianzhou 3 segít előkészíteni a Tianhe központi modult a következő űrhajós legénység érkezésére.


Kína teherszállító hajót indított új űrállomására, alig néhány nappal azután, hogy az ott tartózkodó űrhajósok elhagyták a Föld körüli bázist – írja a Space.com.

A Tianzhou 3 robotizált teherűrhajó ma (szeptember 20-án) emelkedett a levegőbe a dél-kínai Hainan tartományban található Wenchang Satellite Launch Centerből. A felszállásra helyi idő szerint 15:10-kor került sor.

A Tianzhou 3, Kína új Tiangong nevű űrállomásának központi modulja, a Tianhe felé tart. Amint arról már mi is beszámoltunk, három űrhajós múlt héten hagyta el 16,6 méter hosszú Tianhe-t három hónapos ott tartózkodásuk után, és szeptember 17-én kora reggel biztonságosan landoltak Belső-Mongóliában, hogy befejezzék a Shenzhou 12 nevű küldetésüket.

A 10,6 méter hosszú Tianzhou 3 több ezer kilónyi ellátmánnyal, tudományos felszereléssel és hajtóanyaggal van megrakva, amelyek segítenek felkészíteni a Tianhe-t a hamarosan érkező űrhajós legénységre. A három űrhajósból álló Shenzhou 13 küldetés várhatóan október közepén indul a központi modul felé. (Konkrét céldátumokat nehéz meghatározni, mivel Kína nem szokott sok részletet előre bejelenteni űrrepülési terveiről.)

A Tianhe a Tiangong nevű háromelemű űrállomás szíve, amelynek építését Kína 2022-re szeretné befejezni. Összesen 11 indításra lesz szükség a Tiangong teljes összeszereléséhez és felszereléséhez, amely körülbelül 20%-kal nagyobb lesz, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) - közölték kínai űrhivatalnokok. (Kína nem partner az ISS-ben, amely 2000 novembere óta folyamatosan különböző nemzetiségű űrhajóscsapatokat fogad.)

A Tianzhou 3 a negyedik a 11 indítás közül. A Tianhe volt az első, amely április 28-án emelkedett a magasba. A Tianhe után egy hónappal később indult a Tianzhou 2, amely továbbra is a központi modulhoz csatlakozik. A Shenzhou 12 június 16-án szállt fel.

A figyelmetekbe ajánljuk