A három kínai űrhajós visszatért a Földre, miután befejezték az ország leghosszabb, legénységgel végrehajtott űrmisszióját.


A szakemberek 90 napot töltöttek a kínai űrállomás Tianhe moduljában, mintegy 380 km-es magasságban. A három férfi csütörtökön szállt fel a Shenzhou-12 legénységi űrhajó fedélzetére, amely ezután lecsatlakozott az űrállomásról – írja a BBC.

A sikeres küldetés újabb bizonyíték Kína növekvő űrbéli térhódítására. Nie Haisheng, Liu Boming és Tang Honbo helyi idő szerint pénteken 13:35 körül ért földet a belső-mongóliai Góbi-sivatagban. Június 17-én indultak, és ugyanerről a helyről szálltak fel. Az űrben tartózkodva a három férfi különböző feladatokat hajtott végre, többek között kísérleti adatokat továbbítottak a Földre, és többórás űrsétákat tettek, emellett ők voltak az új kínai űrállomás első lakói is, így különböző installációkat végeztek a bázison.

Az űrállomás központi moduljában, ahol az űrhajósok laktak, állítólag a legénység tagjai számára külön lakrészek, valamint egy speciálisan erre a célra tervezett futópaddal és kerékpárral felszerelt „űrtornaterem" is biztosítva volt - jelentette a Global Times a China's Aerospace Science and Industry Corp-ra hivatkozva. Kína az elmúlt években hatalmas lépéseket tett az űrkutatás terén. 2019-ben például elsőként küldött robotrovert a Hold túlsó oldalára.

Tang Hongbo, Nie Haisheng \u00e9s Liu Boming\u200b

Tang Hongbo, Nie Haisheng és Liu Boming az űrhajó fellövése előtti ünnepségen.

Kevin Frayer/Getty Images

A kínaiknak részben azért kellett saját űrállomást fejleszteniük, mert kizárták őket a Nemzetközi Űrállomás projektből. Az Egyesült Államok, amely Oroszországgal, Európával, Kanadával és Japánnal együtt vezeti ezt a partnerséget, nem fog együttműködni Kínával a csillagok között.

A figyelmetekbe ajánljuk