kínai rakéta
Kína kedden egy űrhajó indítását tervezi a Holdra, ami holdköveket és különböző talajmintákat gyűjt, majd hoz vissza a Földre. Ha sikerrel járnak, negyven év után ez lesz az első alkalom, hogy egy ország mintákat gyűjtött a Holdról.

Ugyan a napokban kiderült, hogy a NASA anyagi okokra hivatkozva mégsem küld embert a holdra 3 év múlva, de a kínai űrprogram attól még dübörög tovább.

A Csang'e 5 nevű misszió a Kínai Országos Űrigazgatóság (CNSA) sorozatának az eddigi legnagyobb űrprogramja. Kínának nem ez az első nagy dobása a Holddal: 2019 januárjában már leszállt egy űrhajóval Hold túloldalán – ezt előttük még senki nem tette meg. Ha a mostani küldetés sikerrel jár, Kína lesz a harmadik ország, amelyik holdköveket hoz haza. Korábban ez csupán az Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak sikerült – nekik is az 1960-as és 1970-es években.

A minták azért fontosak, mert segíthetnek a tudósoknak megérteni a múltban történt vulkanikus aktivitásokat a Holdon. A holdkőzetek és a talajminták megerősíthetik, hogy a vulkánok már milliárd évekkel ezelőtt aktívak voltak, mint azt korábban gondolták.

Az űrhajó várhatóan helyi idő szerint kedd reggel a kínai Hainan-szigeten, a Vencsang Űrindító Központból indul. A kilövés világszerte követhető lesz.

A tervek szerint a küldetésben két méter mélyre fúrnak majd a Hold felszínén, és nagyjából két kilogramm kőzettel térnek vissza, mindezt két hét alatt.

(NPR)


A figyelmetekbe ajánljuk