Még ma is meghatározza az ország életét, de térképen nem fogod megtalálni.


Az úgynevezett Hu vonal, másnéven a Heihe-tengchong vonal még mindig nagy hatással van Kína gazdaságára, demográfiájára, kultúrájára és politikájára. Pedig egyetlen hivatalos térképen sem fogod megtalálni, ugyanis hivatalosan ez a határvonal nem létezik. Még csak látható végpontjai sincsenek, gyakorlatilag egy láthatatlan vonal.

A neve Hu Huanyong demográfustól ered, aki szimplán csak húzott egy vonalat kézzel az ország térképén 1935-ben, hogy ezzel prezentálja egy földrajz szaklapban megjelent cikkét az ország durva demográfiai eltéréseiről Kína nyugati és keleti része között. Míg a nyugati terület az ország 64%-át tette ki, mindössze az összlakosság 4% százaléka lakott ott. Az ország többsége a keleti, kisebb területen élt.

Chinese Journal of Geography (1935)

Azóta sok dolog változott Kínában, a népessége majdnem megtriplázódott, 1946-ban pedig elismerte Mongólia függetlenségét, amitől kisebbé vált a nyugati terület. Viszont az arányok ennek ellenére majdnem ugyanazok maradtak. Egy 2015-ös felmérés szerint a nyugati terület 57%-át teszi ki az országnak, de csak a népesség 6%-a található itt. Ez 15.3/km2 népsűrűséget takar. Ezzel szemben a keleti terület népsűrűsége 314.8/km2.

Ennek elsősorban éghajlati és területi okai vannak. A keleti rész laposabb és nedvesebb, vagyis ideális gazdálkodáshoz, a megtermelt élelemnek köszönhetően pedig sok embert el lehet látni. Ezzel szemben a nyugati részen sivatagokat, hegyeket és fennsíkokat találunk, ahol nem igazán terem sok minden. A száraz éghajlatnak köszönhetően nehéz sok ember számára sok élelmet termelni.

Éppen ezért keleten van gyakorlatilag Kína teljes infrastruktúrája, míg a nyugati rész igencsak szegényes ilyen szempontból. Az egy főre eső GDP 15%-kal alacsonyabb nyugaton. Ugyanakkor van egy egészen kellemetlen különbség a két rész között. Keleten élnek az ország népességének 92%-át kitevő Han kínaiak, míg nyugaton az újgúr és tibetiek főleg, akik kisebbségnek számítanak.

Régóta vannak tervek a lemaradt terület felzárkóztatására az ország átlag GDP-jének növelése érdekében. A nyugat fejlesztése régóta politikai cél és népszerű szlogenek alapja. Ugyanakkor egy másik eltérés a két rész között, hogy az ujgur és tibeti kisebbségek ellen szoktak állni a kínai központosításnak.

Emellett jogos félelem a részükről, hogy amennyiben betelepítik Hanokkal a területet, akkor még a saját területükön is kisebbségnek fognak számítani annak minden gazdasági és társadalmi hátrányával. Ez pedig gyakran állami agresszióhoz vezet az irányukba napjainkban is.

(Forrás: Big Think)

Friss

A Louis Vuitton is csatlakozik az űrturizmushoz? – futurikus divatbemutatót tartottak

A vírusnak köszönhetően az idei nyár és a vele járó külföldi utazások sem történnek zökkenőmentesen. A Louis Vuitton házának kreatív igazgatója, Nicolas Ghesquière pedig éppen ezért gondolt arra, hogy az egzotikus tengerpartok helyett inkább az űrbe repíti az embereket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kimész a Rosaliára (X)

„Hogy készül a rosé? Rózsaszín szőlőből!" Az efféle válasz ma már ritka – egyébként valóban elhangzott egy kóstolón –, a rosék töretlen népszerűségének és a minőségi termelőknek köszönhetően a fogyasztók is egyre inkább tisztában vannak ezzel a borstílussal. Az alapokat azért nem árt újra átvenni, és persze néhány csemegét is kínálunk rosészótárunkban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Dűlőválogatás Furmint és kacsamáj – az elegáns nyári vacsora

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk