4 észszerű ok, hogy miért kell rendszeresen szénhidrátot fogyasztanod

4 észszerű ok, hogy miért kell rendszeresen szénhidrátot fogyasztanod

Gyakori tévhit, hogy a szénhidrátoktól hízunk. Persze, ha óriási mennyiségben fogyasztjuk őket, akkor hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, azonban a szénhidrátok fontos makrotápanyagok. Íme négy ok, amiért érdemes megtartani a szénhidrátokat az étrendedben.


​1. Segíthetnek a hangulat javításában

A szénhidrátok elősegíthetik a szerotonin termelődését. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik egy éven át nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet követtek – amely csak napi 20-40 gramm szénhidrátot engedélyezett (egy szelet kenyér) –, többször érezték magukat szorongónak és dühösnek, mint azok, akiket alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú étrendre osztottak be.

Ez is érdekelhet: A legjobb szénhidrátok, amiket edzés előtt és után fogyasztanod kellene

2. ​Elősegítik a szív egészségét

Kutatások szerint az oldható rostok (a szénhidrátban gazdag ételekben, például a zabpehelyben és a babban található rostok egy fajtája) napi 5-10 grammal való növelése 5 százalékos csökkenést eredményezhet a rossz LDL-koleszterinszintben. Hasonlóképpen, azok az emberek, akik több teljes kiőrlésű gabonát esznek (gondoljunk a barna rizsre, bulgurra, quinoára), szintén alacsonyabb LDL-koleszterinszinttel és magasabb jó HDL-koleszterinszinttel rendelkeztek.

3. Testszírvesztés

A Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a lassan felszabaduló szénhidrátokból, például zabpehelyből vagy korpás gabonapehelyből készült reggeli három órával az edzés előtt segíthet több zsírt elégetni. A kutatásból kiderül, hogy a lassan felszabaduló szénhidrátok fogyasztása nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a finomított szénhidrátok. Az inzulinszint viszont nem emelkedett olyan magasra, mivel pedig az inzulin szerepet játszik abban, hogy a szervezet jelezze a zsírraktározást, az alacsonyabb szint segíthet a zsírégetésben.

4. Energiaforrás

Mivel a szénhidrátok adják a napi aktivitás „üzemanyagát", valószínűleg kevesebb energiánk lenne, ha teljesen kiiktatnánk az étrendünkből. Nélküle fáradtabbnak és éhesebbnek érezhetjük magunkat, de nehezebb koncentrálni is, ezért sem érdemes teljesen megválni tőlük.

A figyelmetekbe ajánljuk