sütemény illusztráció

Mi történik a szervezetünkkel, ha teljesen elhagyjuk a szénhidrátot?

Jót tesznek a szénhidrátok? Vagy korlátozni kellene őket?


Kevés energiát fogsz érezni

Mivel a szénhidrátok adják a napi aktivitás és működés legtöbb „üzemanyagát", valószínűleg kevesebb energiád lesz, ha teljesen abbahagyod a fogyasztásukat. Fáradtabbnak és éhesebbnek érezheted magad, és nehezebb koncentrálni is. Mindezek mellett pedig nehezedre is eshet a testmozgás.

Ez is érdekelhet: 5 jel, hogy nem jutsz elég káliumhoz − ezt teheted ellene

Szédülés, fejfájás

Agyunk a glükózt részesíti előnyben, a szénhidrátok pedig állandó és könnyen hozzáférhető forrást biztosítanak. Ha abbahagyjuk fogyasztását a szervezet kénytelen alternatív energiaforrást találni az agy számára. Átáll a zsír ketonokká történő lebontására, ami a glükóz egyik alternatívája. Ezáltal a szervezet ketózisba, vagyis emelkedett ketonok állapotába kerül, aminek olyan mellékhatásai vannak, mint a szédülés, gyengeség, fáradtság és fejfájás.

Fenntarthatatlan étrend

Egy teljes élelmiszercsoport kizárása rendkívül korlátozó étkezési minta, amelyet nehéz hosszú távon fenntartani. Továbbá a Nutrition Reviews című szaklapban megjelent áttekintés szerint az étrendben a szénhidrátos élelmiszerek minősége fontosabb, mint a mennyiségük. Így érdemes a teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek választása a cukros italok, cukorkák és pékáruk helyett.

Ez is érdekelhet: A 6 legegészségesebb tejféle a dietetikusok szerint

Kockáztatja az egészséget

Különféle kutatások, például a Current Developments in Nutrition című folyóiratban publikált tanulmány szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend egyeseknél növelheti az LDL (rossz koleszterin) szintjét. A hosszú távú szénhidrátcsökkentett diétákkal összefüggésbe hozott egyéb szövődmények közé tartozik a vesekárosodás és a csontritkulás. A kutatási eredmények nagy része azonban még ellentmondásos, ezért további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy hosszú távon biztonságos-e a szénhidrátok étrendből való kivonása.

A figyelmetekbe ajánljuk