szaturnusz és a holdja

Élet a Szaturnusz holdján? A James Webb óriási, vízzel teli gejzírt fedezett fel rajta

Fontosabbnál fontosabb felfedezéseket tesz a NASA űrteleszkója: áprilisban először a valaha észlelt legöregebb fekete lyukról, majd pedig egy szupernóva maradványairól készített felvételeket. Természetesen a május sem telhetett el fontosabb eredmény nélkül: a James Webb most a Szaturnusz egyik holdján fedezett fel óriási, vízzel teli gejzíreket. A kérdés már csak az, hogy ez vajon tekinthető-e az élet jelének?


Hatalmas vízgőzfoszlányt észleltet az űrteleszkóp segítségével a NASA tudósai a Szaturnusz jeges holdját, az Enceladust vizsgálva. Az űrbe messze spriccelő vízgőz valószínűleg az élet kémiai összetevői közül sokat tartalmaz – írja a LiveScience.

szaturnusz, hold

Illusztráció.

Shutterstock

Az űrügynökség munkatársai még 2022 novemberében észlelték a jelenséget, de erről csak most, egy május 17-ei konferencián számoltak be először.

Nem ez volt az első eset, hogy a csillagászok kilövellő vizet figyeltek meg a Szaturnuszon, az viszont újdonság, hogy a vízsugarak sokkal magasabbra és távolabbra jutnak az űrben, mint azt korábban gondolták.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az Enceladuson található vízben metán, szén-dioxid, valamint ammónia található – vagyis tulajdonképpen azok a szerves molekulák, melyek elengedhetetlenek az ismert élet kialakulásához.

Mit tervez a NASA?

Az űrügynökség a jövőben missziót szeretne indítani a Szaturnusz holdjához, azzal a nem titkolt céllal, hogy az élet nyomait keresse. Az Enceladust az Orbilander nevet viselő űrszonda látogatná meg, mely összesen 6 hónapon keresztül keringene az égitest körül, keresztülrepülve a vízgőzön is, mintákat gyűjtve belőle. A szonda ezután le is szállna a felszínre, ahol további vizsgálatokat végezne.

Figyelmedbe ajánljuk! Akkora robbanás történt az űrben, hogy felfogni is nehéz

A figyelmetekbe ajánljuk