Só
Fotó: Shutterstock

Az ajánlott 2 gramm helyett átlagosan napi 4,3 gramm nátriumot fogyasztunk

Az Egészségügyi Világszervezet szerint mostantól így kellene fogyasztanunk a sót

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente közel kétmillió ember veszti életét olyan egészségügyi problémák miatt, amiket a túl sok só fogyasztása okoz. A szervezet szerint ugyan lehetséges csökkenteni a napi nátriumbevitelt, de ahhoz először társadalmi változásokra van szükség.


A túlzott nátriumbevitel egészségre gyakorolt negatív hatásai egyáltalán nem ismeretlenek. A túlzásba vitt só hozzájárul a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri problémák, stroke, vesekövek kialakulásához, így nem csoda, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan újabb és újabb tanácsokkal látja el az embereket, annak érdekében, hogy csökkentsék a napi sóbevitelt – írja a Science Alert.

Ez is érdekelhet! Téli kincsek a magyar konyhából – az 5 legtáplálóbb zöldség

A hivatalos adatok szerint

ennek az egészséges mértéke nagyjából 2 gramm naponta, ám az átlagos napi nátriumbevitel egyénenként ennek több mint a duplája, egészen pontosan 4,3 gramm.

A portál emlékeztet, hogy 2013-ban a WHO-hoz tartozó országok közösen vállalták, hogy 2025-re legalább 30 százalékkal csökkentik a lakosok sóbevitelét, ám ezt a célt végül nemhogy teljesíteni, de megközelíteni sem sikerült.

Létezik azonban egy lehetséges alternatíva, melyet az Egészségügyi Világszervezet is előszeretettel javasol a lakosoknak. Ez pedig nem más, mint a káliummal dúsított só, amely esetében a nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítik.

S\u00f3

A káliummal dúsított só egy jó megoldás lehet a hagyományos só helyettesítésére

Fotó: Shutterstock

A kálium önmagában is rendkívül fontos ásványi anyag, amiből egyébként az ajánlott mennyiségnél jóval kevesebbet fogyasztunk. Épp ezért lehet tökéletes választás azoknak, akik szeretnék csökkenteni a napi nátriumbevitelt.

A portál emlékeztet, hogy a nátriumban gazdag sókészítmények elhagyása nem egyszerű feladat, hiszen a szervezetünk teljesen hozzá van szokva a sós ízekhez – amit épp emiatt embert próbáló feladat egyik napról a másikra elhagyni, csökkenteni.

A modellezési tanulmányok előrejelzése szerint

a káliummal dúsított só használatára való átállás a lakosság körében évente több százezer szív- és érrendszeri betegség okozta halálozást akadályozna meg csak Kínában és Indiában.

Ezt is olvasd el! A rendszeres tojásfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Emellett fontos hangsúlyozni, hogy a kálium sem egy csodaszer, sőt léteznek olyan betegségek, melyek mellett különösen fontos odafigyelni a napi káliumbevitelre is. Ilyen például az előrehaladott vesebetegség, mely során a káliumfogyasztásnak kifejezetten káros hatásai is lehetnek.

A figyelmetekbe ajánljuk