Egy új tanulmány szerint heti 1-6 tojás fogyasztásával jelentősen visszaesik a bármilyen okból, de különösen a szívbetegségben bekövetkező halálozás kockázata. A kutatók szerint még a magas koleszterinszinttel rendelkező alanyoknál is jótékony hatással bír ez az alapélelmiszer.
Egy új vizsgálat a Monash Egyetem kutatóinak vezetésével újra elővette a tojásfogyasztás témáját, amely a tudósok körében évtizedek óta megosztó. Elsődlegesen arra összpontosítottak, milyen összefüggés áll fenn az idősebb felnőttek szívbetegségből eredő halálozása és a tojásevés között.
A tojás tápanyagban gazdag élelmiszer, gazdag fehérjeforrás és jó forrása az olyan alapvető tápanyagoknak, mint a B-vitaminok, a folsav, a telítetlen zsírsavak, a zsírban oldódó vitaminok (E, D, A és K), a kolin, valamint számos ásványi anyag és nyomelem
– fejtette ki Holly Wild, a tanulmány vezető szerzője.
Kiemelte továbbá, hogy a tojás kutatásaik szerint a fizikai és érzékszervi hanyatlásban szenvedő idősebb felnőttek számára egyenesen a legkedvezőbb fehérjeforrás.
Ezt is olvasd el! Tojás nélkül? 4 alternatíva, amivel tökéletesen helyettesíthető
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az alanyok a soha, hetente vagy havonta tojást fogyasztók csoportjába oszthatták be magukat. A 6 évvel későbbi egészségügyi vizsgálatok alapján arra derült fény, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente 1-6 tojást ettek, 29%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata. A tojásfogyasztás és a rák miatti halálozás között azonban nem volt statisztikailag szignifikáns összefüggés.
A kutatók arra jutottak, hogy a közepes és jó minőségű étrendet folytató, valamint hetente tojást fogyasztó résztvevők 33%-kal, illetve 44%-kal alacsonyabb – szívbetegségekkel összefüggő – halálozási kockázatot mutattak azokhoz képest, akik soha vagy ritkán fogyasztottak tojást.
Ez is érdekelhet! Tudósok szerint ezzel az eljárással lesznek elkerülhetők a szívproblémák
Néhány korábbi tanulmány eredményével ellentétben a kutatók azt találták, hogy a heti tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri halálozási rizikó csökkenése közötti összefüggés független attól, hogy az alanynak mekkora a koleszterin- vagy a zsírszintje.
Jóból is megárt a sok?
Igen forradalminak számít ez az új kutatás, hiszen különböző szakmai szervezetek eddig igencsak lekorlátozták az ajánlott tojásmennyiséget.
Jelenleg az Amerikai Szív Szövetség szerint az egészséges emberek naponta 1 egész tojást ehetnek (az egészséges koleszterinszintű idősebbek akár kettőt is). Az Ausztrál Szívalapítvány hasonlóképpen azt ajánlja, hogy a normális koleszterinszinttel rendelkező felnőttek hetente legfeljebb 7 tojást fogyaszthatnak.
Forrás: New Atlas