Mi a legjobb vitamin, ha egészséges szívet szeretnénk?
Shutterstock

Mi a legjobb vitamin, ha egészséges szívet szeretnénk?

Egy új tanulmány szerint a halolaj még mindig megfelel a követelményeknek, de a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén és a béta-karotin fogyasztásáról talán ideje leszokni.


A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban közzétett új kutatás szerint egyes étrend-kiegészítők jobban csökkentik a szívbetegségek kockázatát, mint mások. A Brown Egyetem kutatói 884 tanulmány és több mint 883 ezer beteg adatait felhasználva szisztematikusan áttekintették az étrend-kiegészítőként szedett mikrotápanyagokra vonatkozó összes létező bizonyítékot. Miután 27 különböző típust értékeltek, azonosítottak néhányat, amelyek csökkentették a szív- és érrendszeri problémák, például a szívroham vagy a stroke kockázatát, valamint olyanokat is, amelyek nem nyújtottak semmilyen előnyt, vagy akár negatív hatással is rendelkeztek.

Ez is érdekelhet:Íme, a szív szimbólum története az ókortól napjainkig

Ez az elemzés az első átfogó, bizonyítékokon alapuló térkép, amely számszerűsíti a mikrotápanyag-kiegészítők lehetséges hatásait a szív egészségi állapotára. Tanulmányunk rávilágít a mikrotápanyagok sokféleségének fontosságára, valamint az egészségügyi előnyök és kockázatok egyensúlyára

– nyilatkozta a vezető kutató, Dr. Simin Liu, a Brown Egyetem epidemiológia és orvostudomány professzora.

Az omega-3 zsírsavak, a folsav és a CoQ10 esetében volt a legerősebb bizonyíték a szívre gyakorolt jótékony hatásra. Omega-3 zsírsavak (halolaj), amelyek csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást, a folsav a stroke kockázatát redukálta, CoQ10 néven forgalmazott koenzim Q10, pedig a teljes halálozási arányt minimalizálta.

Ez is érdekelhet:Ez az edzés nagy mértékben növelheti szívünk egészségét

A kutatás megállapította, hogy néhány étrend-kiegészítő nem gyakorolt semmiféle előnyt. A C-vitamin, az E-vitamin és a szelén hatástalannak bizonyult. De különösen aggasztó, hogy a béta-karotin-kiegészítők a halálozás növekedésével jártak együtt. Ezért a tanulmány szerzői nagyméretű, magas színvonalú intervenciós vizsgálatokra szólítottak fel néhány cégcsoportot.

Az antioxidáns-kiegészítőkről viszont úgy gondolják, hogy szerepet játszanak a szív egészségében, mivel ezek a tápanyagok csökkentik az úgynevezett oxidatív stresszt, amely a szív- és érrendszeri betegségek számos típusának ismert okozója.


A figyelmetekbe ajánljuk