A kutatók szerint a robotok öntudatra ébredése minden problémánkat megoldhatja

Illusztráció.

A kutatók szerint a robotok öntudatra ébredése minden problémánkat megoldhatja

Egyes kutatók számára a már eleve is megdöbbentően fejlett chatbotok és a képgenerátorok képességei messze vannak a robotok végső határától. A következő lépésnél azonban már az öntudat is belejátszhat az egyenletbe.


A tudatosság és az öntudat az egyik legrégebben fennálló és leginkább megosztó kérdés a mesterséges intelligencia területén. És míg egyesek számára a szóban forgó kérdéskör nem több, mint sci-fi, másoknak ez egy olyan cél, amely kétségtelenül megváltoztatná az általunk ismert emberi életet.

Ez nem csak egy újabb kutatási kérdés, amin dolgozunk – ez a kérdés. Ez nagyobb, mint a rák gyógyítása. Ha létre tudunk hozni egy gépet, amelynek a tudata egyenértékű lesz az emberével, akkor ez elhomályosít minden mást, amit tettünk. Az a gép maga képes lesz meggyógyítani a rákot

– mondta Hod Lipson, a Columbia Egyetem kreatív gépekért felelős laboratóriumának gépészmérnöke a The New York Timesnak.

Ez is érdekelhet: 6 pillanat, amikor a mesterséges intelligencia a frászt hozta az emberiségre

Természetesen a legnagyobb probléma, amibe az iparág rendszeresen beleütközik a tudatosság kérdése kapcsán – a kétségtelenül felmerülő technológiai kihíváson kívül – az a tény, hogy magának a koncepciónak nincs egy meghatározott definíciója. Filozófiailag a tudat homályos és vitatható. Tudományosan pedig – ahogyan a NYT megjegyzi – a tudatosság meghatározott agyi funkciókra vagy egyéb jelzőkre való ráhúzására tett erőfeszítések általában meghiúsulnak. Emellett számos etikai kérdés is felmerül a gépi tudat fogalmával kapcsolatban.

A maga részéről Lipsonnak megvan a maga definíciója a gépi tudatról, amely képes „elképzelni magát a jövőben”. Így a mérnök karrierje nagy részét arra összpontosította, hogy alkalmazkodó gépeket építsen – általánosított intelligenciát, amely képes megtanulni a gépi úton tanult természetes szelekció révén fejlődni, természetben reagálva a változó környezetekre és a mechanikai test hibáira vagy sérüléseire.

Más szóval: egy olyan gép, amely nemcsak többet tanul és érzékenyebben korrigál, mint a jelenlegi társai, hanem képes elképzelni, miként lehetne jobb egy adott dolog, és az elképzelésnek megfelelően fejlődik.

Ennek ellenére, figyelembe véve, hogy a tudatnak nincs meghatározott definíciója, nehéz meghatározni egy konkrét célt, illetve azt, hogy milyenek is lehetnek pontosan az egyes kutatók által messiásként várt öntudatra ébredt gépek.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk