
A zöldségfogyasztás uralta őseink étrendjét egy új kutatás szerint
Egy friss tanulmány azt a tudományosan régóta elfogadott állítást cáfolta meg, miszerint a vadászó-gyüjtögető életmódot folytató őseink étkezései főleg húsból álltak. A kutatás választ ad arra is, mivel magyarázható, hogy nagyrészt növényi alapanyagokból tevődött össze a régi idők étrendje.
A 2024 januárjában közzétett kutatás eredményeiből kiderül, hogy a kutatók azokat a 9 ezer éves ősembercsont-maradványokat vizsgálták meg, amelyeket a perui Andok Altiplano-fennsíkján találtak.
Ez is érdekelhet: Úgy tűnik, a nők hatékonyabb vadászok voltak, mint a férfiak
A tanulmány kiegészíti azt az egyre bővülő bizonyítékhalmazt, amely arra utal, hogy már az őskori étrend is hihetetlenül változatos volt, tulajdonképpen a hústól a húsmentes ételekig terjedt
– nyilatkozta Herman Pontzer evolúciós antropológia professzor.

Illusztráció.
Korábban azt gondoltuk, hogy az első ember alkotta gazdaságok a vadászatra összpontosítottak. Ez az elképzelés vezetett később számos fehérjedús táplálkozási hóborthoz, többek között a paleo diétához is
– ezt már Randy Haas mondta, aki a Wyomingi Egyetem antropológia adjunktusaként a tanulmány vezetőjeként dolgozott.
Az elemzés kimutatta, hogy az ősi étrend 80 százalékban növényi anyagból és 20 százalékban húsból tevődött össze.
Honnan jött akkor eddig, hogy az ősemberek szinte csak húst ettek?
A modernebb technológiákkal dolgozó kutatók szerint az állati csontok gyakran jobban megőrződnek, így könnyebben kinyerhetők a régészeti lelőhelyekről – derül ki a Sciencealert cikkéből. Ugyanez vonatkozik a vadászathoz használt éles kő- és csonteszközökre is. Ez a konzerválási torzításnak nevezett jelenség késztette arra korábban a régészeket, hogy úgy gondolják, a paleolitikum emberének a vadászatot kellett előnyben részesítenie a gyűjtögetéssel szemben.
Ezt is olvasd el! Az ősemberek sokkal hamarabb kezdhettek el főzni, mint azt eddig gondoltuk
A jelenkor analitikai technikái – köztük a tömegspektrometria megjelenése – azonban egyre jobban megváltoztatja a tudomány álláspontját.
Napjainkban már az emberi csontokban megőrződött nitrogének típusából le lehet olvasni, miket fogyasztottak az emberek életük folyamán.
Pontzer szerint egyértelmű, hogy a húsban gazdag étrend nem tükrözi azt, amit az őseink évezredekkel ezelőtt ettek.
Hiszen a még vándorló, nem mezőgazdasággal foglalkozó népek csak azt tudták fogyasztani, ami éppen elérhető volt a környezetükben. Így pedig a vadászat és a gyűjtögetés egészséges keverékére támaszkodva élték életüket.