űrszemét
Shutterstock

Illusztráció

Darabjaira hullott egy titokzatos orosz műhold

Az USA űrhadereje szerint egy rejtélyes orosz műhold szétesett pályáján még a múlt hónapban, és legalább 85 darab potenciálisan veszélyes darabra hullott.

Az amerikai űrhaderő 18. űrvédelmi osztaga, amely ember alkotta tárgyak nyomon követésével foglalkozik, a hét elején tweetelte a hír, miszerint körülbelül 1170 km magasságban keringenek a Föld körül a műholdból megmaradt darabok. Ez elég messze van egyelőre: a Space.com szerint valószínűleg több mint egy évszázadba telik, amíg a légkörünk visszahúzza a törmeléket a bolygónkra.

Ez is érdekelhet: Meg fogsz lepődni, ha megtudod, hány műhold kering a Föld körül

A szétesett, Kosmos 2499 nevű műholdról nem sokat tudni, így arról sincs információ, hogy mi okozta a balesetet.

Anatolij Zak, a RussianSpaceWeb.com munkatársa szerint annyit lehet azért tudni, hogy az objektumot még 2013-ban indították útnak három Rodnik katonai kommunikációs műholddal együtt. Az eredeti kilövéskor azonban hivatalosan nem szerepelt az indítási jelentésben.

Az amerikai műholdak kezdetben csak „objektumként" regisztrálták, de amikor hirtelen elkezdett mozogni, az Egyesült Államok – Zak beszámolója szerint – 2014 októberében „hasznos tehernek" minősítette át a műholdat.

A Space.com szerint a hozzáértők között az a pletyka járta, hogy a Roszkoszmosz titokban egy olyan üldöző és követő űreszközt próbált tesztelni, amelyet valószínűleg más műholdak hatástalanítására vagy zavarására terveztek.

A Roszkozmosz később egy 2014. decemberi sajtótájékoztatón ezt tagadta, szerintük a műhold csupán kutatási célokat szolgált.

Mindenesetre, a titokzatos Kosmos 2499 műhold már biztosan szétesett, ezzel tovább növelve az amúgy is súlyos űrszemét-problémát. Az Európai Űrügynökség jelenleg 36 500 darab ember alkotta űrszemetet követ nyomon bolygónk körül; ha a nem nyomon követhető űrszemetet is beleszámítjuk, ez a szám valószínűleg több millióra tehető.

Mindez nagy problémát jelent az űrhajósok számára – az űrséták például egyre veszélyesebbek –, de még a bolygón tartózkodó emberek számára is, mivel egyre gyakoribbak lehetnek az űrből lezuhanó törmelékek, amik az ingatlanok mellett az embereket is veszélyeztethetik. .


A figyelmetekbe ajánljuk