űrszemét
Évente egy-két darab megadja magát, ami nem jó hír, hiszen potenciálisan veszélyes űrszemét lesz belőlük.

Egy orosz rakétaalkatrész több mint egy évtizedes Föld körüli repülés után hirtelen felrobbant, és számos potenciálisan veszélyes űrszemétdarabot hozott létre, amelyek akár az űrhajósokat és műholdakat is veszélyeztethetik – írja a Futurism.

A héten az amerikai űrhadsereg is megerősítette, hogy az alkatrész egy orosz rakéta motorja volt, ami április 15-én esett szét. Az űrhadsereg szakértői most legalább 16 darabot űrszemetet követnek nyomon a Föld körül.

De miért robbant fel, miután több mint egy évtizedig keringett? Az egyik nyom az a tény, hogy a motorban valószínűleg rakétahajtóanyag-maradványok voltak. A kutatók szerint ez egy kicsit olyan, mintha egy időzített bomba lenne a rakétában, csak tényleges időzítő nélkül

A Gizmodo cikke szerint legalább 54 ehhez hasonló motor már szétesett az űrben, és további 64 még mindig pályán van.

A most felrobbant motor valószínűleg egy szovjet rakétából származik, amelyet eredetileg a hidegháború idején terveztek. Szerencsére mára már sem orosz, sem amerikai részről nem történhet meg hasonló a modernebb rakétáknak köszönhetően. el kell kerülniük ezt a problémát.

A NASA szakértői több tízezer olyan törmelékdarabot követnek nyomon, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy veszélyeztessék a Nemzetközi Űrállomást és más robotmissziókat, de a helyzet a jövőbeni pályára állított küldetéseket is sokkal veszélyesebbé teszi.


A figyelmetekbe ajánljuk