A Nemzetközi Űrállomás

A NASA évekig tartó vizsgálódás után végre eldöntötte, hogyan akarja nyugdíjazni a Nemzetközi Űrállomást (ISS).


Mint azt egy új közlemény részletezi, az űrügynökség azt reméli, hogy 2030 végéig életben tudja tartani az öregedő űrállomást. Ezt követően a hatalmas építményt a Csendes-óceán egy távoli régiója, a Point Nemo felé fogja terelni.

A NASA a kongresszusnak küldött hivatalos ISS-átmeneti tervében részletezte az űrállomás végleges pályaelhagyására vonatkozó terveit. Először is, a küldetésirányítás hajtóműveket fog használni, hogy lassan csökkentsék az állomás magasságát. A Föld légköréhez közeledve, 2031 januárja körül végrehajtja az utolsó manővert, hogy biztosítsa a leszállást a Dél-csendes-óceáni lakatlan területre (South Pacific Oceanic Uninhabited Area, SPOUA).

Ez a Point Nemo nevű terület a nemzetek kedvelt helye az űrszemét elsüllyesztésére, 1971 óta több mint 263 darab űrhajót és egyéb hasonló eszközt dobtak le oda különböző országok.

Bár az ISS hamarosan nyugdíjba vonulhat, a NASA már most a jövőbe tekint. Az ügynökség kereskedelmi partnerekkel dolgozik azon, hogy dokkolómodulokat csatoljon az űrállomáshoz.

A NASA emellett továbbra is tervezi, hogy jóval az állomás nyugdíjazása előtt űrhajósokat küld a Holdra. Az átmeneti tervben a 2030-ig tartó mélyűrkutatási cél alatt felsoroltak szerint az ügynökség reméli, hogy az ISS-t „egy marsi tranzitmisszió analógiájaként" használhatják majd.

Ez a valaha volt egyik legnagyobb nemzetközi tudományos együttműködés végét jelenti majd, és sokan attól tartanak, hogy az űrkutatás és űrkutatás többnemzetiségű megközelítésének hanyatlását is jelzi. Kína és Oroszország például egyaránt azt reméli, hogy az elkövetkező években saját űrállomásokat hozhat létre. Kína például már űrhajósokat küldött a Föld körüli pályára az első modulokba, és azt tervezi, hogy az állomás az év végére teljesen működőképes lesz.

Egyelőre a tudósok folytatják felbecsülhetetlenül kemény munkájukat az öregedő űrállomás fedélzetén, miközben időnként betömik a szó szoros értelmében vett repedéseket, amelyek kezdenek kialakulni az állomás falain.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk