műhold

A Nap olyan furcsán viselkedik, hogy leeshetnek az égből a műholdak

A legtöbben valószínűleg nem gondolnak arra, hogy a műholdak képesek lehetnek lezuhanni, de az Európai Űrügynökség szerint igenis megvan rá az esély.


Az ESA tudósainak fel kellett emelniük a Swarm konstelláció műholdjait, amelyek a Föld mágneses terét mérik, mert a kaotikus űridőjárásban süllyedni – írja a Space.

Az elmúlt öt-hat évben a műholdak évente körülbelül két és fél kilométert süllyedtek. De tavaly december óta gyakorlatilag lemerültek, süllyedési sebesség december és április között 20 kilométer volt

– mondta Anja Stromme, az ESA Swarm misszióvezetője.

Bár a műholdaknak mindig lefelé irányuló légellenállással kell szembenézniük, amikor pályára állnak, az ESA szerint az űridőjárás súlyosbítja a süllyedést. Éppen ezért a Nemzetközi Űrállomás gyakori manővereket hajt végre, hogy pályán tartsa magát, és elkerülje a legrosszabb légellenállást.

A Nap azonban tavaly ősz óta elég furcsán „viselkedik".

A növekvő napfolt megduplázta a méretét, és közvetlenül a Föld felé irányult, bár a tudósok szerint nem jelent ránk veszélyt. A jelenség talán nem függ össze a műholdak süllyedésével, de rávilágíthat arra, hogy a világűrben uralkodó körülmények folyamatosan változnak.

A figyelmetekbe ajánljuk