A  Nap.

Ez a napfolt háromszor akkora, mint a Föld, és pont felénk néz

A gyorsan növekvő napfolt mérete 24 óra alatt megduplázódott, és közepes osztályú kitöréseket produkálhat.


Egy, a Föld méretének közel háromszorosát kitevő napfolt bolygónk kilövési hatótávolságán belül van, és a közeljövőben közepes osztályú kitöréseket küldhet.

Tegnap az AR3038 napfolt nagy volt. Ma hatalmas. A gyorsan növekvő napfolt mindössze 24 óra alatt megduplázta a méretét
– írta június 22-én Tony Phillips, a SpaceWeather.com szerzője, megjegyezve, hogy az azt körülvevő mágneses mező képes arra, hogy M-osztályú napkitöréseket lőjön bolygónk felé.

Ha a napfolt olyan töltött részecskékből álló koronális tömegkilövellést (CME) lövell ki, amely bolygónk felé irányul, lehetséges, hogy ezek a részecskék kölcsönhatásba lépnek mágneses mezőnkkel, és színes fényeket, úgynevezett sarki fényeket hoznak létre légkörünkben.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Űridőjárás-előrejelző Központja – amely a napkitöréseket és más kitöréseket figyeli – azonban jelenleg nem adott ki sarki fény-riasztást a Földre.

A Nap idén tavasszal különösen aktív volt, számos M- és X-osztályú (a legerősebb osztályba tartozó) kitörést bocsátott ki, mivel a napfoltok rendszeres 11 éves ciklusában növekszik az aktivitás.

A CME-k általában ártalmatlanok, a színes sarki fény mellett esetleg rövid rádiókimaradásokat is okozhatnak. Ritkán azonban a CME-k megzavarhatják az olyan alapvető infrastruktúrákat, mint a műholdak vagy az elektromos vezetékek.

Ezért a NASA és a NOAA is folyamatosan figyeli a Napot. Emellett a NASA Parker Solar Probe missziója rendszeresen nagyon közel repül a Naphoz, hogy többet tudjon meg a napfoltok keletkezéséről, és jobban megértse az objektum által okozott űridőjárást.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk