Az eddig észlelt legnagyobb meteor találta el a Marsot, ami az élet nyomaihoz is vezethet

Az eddig észlelt legnagyobb meteor találta el a Marsot, ami az élet nyomaihoz is vezethet

A megszokottnál jóval nagyobb meteor találta el a Mars felszínét.

Az NASA bemutatott egy újabb érdekes marsi jelenséget, amelyet az InSight űrszonda rögzített a bolygón. Pár napja már megírtuk, hogy aktív vulkáni tevékenységek lehetnek a Marson, most pedig egy meteorbecsapódást rögzített az űreszköz.

Az InSight 2018 novemberében ért földet a Mars egyenlítőjének közelében, hogy a marsrengéseket tanulmányozza. A leszállóegység adatainak elemzései segítenek a tudósoknak többet megtudni a Mars belsejéről, az InSight eddig több mint 1300 marsrengést mért.

Mint kiderült, 2021. december 24-én nem egy megszokott marsrengésről volt szó sor az Amazonis Planitia régióban.

Egy nagyobb meteorbecsapódás történt, amely után nagyjából 150 méter átmérőjű kráter keletkezett, amelyet a bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter nevű űrszonda is igazolt egy előtte-utána képpel. A NASA elmondása szerint a kráter sokkal nagyobb, mint az általában észlelt becsapódási kráterek.

A meteor átmérője a NASA szakemberei szerint 5 és 12 méter lehetett. Ez egyébként a Földbe nem csapódott volna be, hiszen a légkörében hamar elégett volna, de a marsi légkör jóval ritkább, így könnyedén átjutott rajta a meteor.

A becsapódás után egy elég nagy, 24 méter mély kráter keletkezett, és a meteor törmeléke 37 kilométeres körzetben repült szét. Az eseményről hangfelvétel is készült.

Egy meteor becsapódása nem feltétlen izgalmas, de ebben az esetben nagy segítség lehet a jövőben a tudósoknak:

a meteor valószínűleg feltárta a marsi jeget, amit eddig még nem láthattak a tudósok. Ez a jövőben az élet keresésére, és a lehetséges vízforráshoz is hasznos lehet, ha a jövőben emberi küldetést tervezünk a Földről indítani.

Sajnos az InSight lehet, hogy nem sokáig lesz képes a marsi rengések megfigyelésére, hiszen a napelemein komoly pormennyiség gyűlt össze, ami miatt valószínűleg hamarosan kikapcsol. Erről egyébként itt írtunk.


A figyelmetekbe ajánljuk