mars
Shutterstock

Illusztráció

A NASA egyik eszköze rendszeresen becsapódó meteorokat figyelt meg a Marson

Egy marsrengéseket kereső leszállóegység egy új képességet talált magának: a vörös bolygóba becsapódó meteoritok gyenge rengéseit is érzékeli. Bár úgy tűnik, nem sokáig.


A NASA Mars InSight leszállóegységének adatai és a Mars Reconnaissance Orbiter által gyűjtött információk kombinálásával a kutatók sikeresen összekapcsolták a talajrázkódásokat a frissen kialakult kráterekkel – írja a ScienceAlert.

Ez nem csak segít megérteni a Mars geológiáját továbbra is alakító becsapódási folyamatokat, hanem azt is bemutatja, hogy a begyűjtött szeizmikus adatok hogyan tárhatnak fel a küldetés várható paraméterein túlmutató információkat – mindez pedig segíthet a jövőben a különböző bolygófelfedezésekben is.

Az InSight még 2018 novemberében ért a Marsra, és teljesen megváltoztatta kutatók elképzeléseit a bolygóról. Mint kiderült, a Mars geológiailag sokkal aktívabb, mint gondolták, és rengeteg szeizmikus rengéssel van tele.

Az InSight leszállóegységbe épített szeizmométernek köszönhetően a tudósok a rengések hullámait felhasználva elkészítették a Mars belsejének első részletes térképét is. Az érzékeny eszközzel még egy másik világ idegen hangjait is sikerült megörökíteni, a vékony marsi légkör akusztikus rezgéseinek érzékelésével.

A fenti képességek azt is jelentették, hogy a leszállóegység alkalmas arra, hogy másik forrásból származó rezgéseket is érzékeljen:

a Mars légkörében felrobbanó meteorokat, pillanatokkal azelőtt, hogy törmelékeik meteoritokként becsapódnának a felszínbe.

Ilyen pedig még soha nem valósult meg másik bolygón.

Kráterek a marson, amik egy 2021 szeptember 5-i meteorid becsapódásakkor jöttek létre. A jelenséget először az InSight észlelte, majd a NASA Mars Reconnaissance Orbiter fotózta le felülről. A képet továbbfejlesztette a NASA, kék színnel kiemelték az ütközés által megzavart port és talajt.

NASA/JPL-Caltech/Arizonai Egyetem

Emiatt az InSight szeizmikus adatait arra használják a kutatók, hogy megbecsüljék a Marson található új becsapódási kráterek helyét. A NASA kutató már a küldetés indulása előtt is sejtették, hogy az InSight képes lesz meteorok légkitörésének észlelésére, de az eddig elért eredmények felülmúlták a csapat elképzelését.

Az InSight akusztikai és szeizmikus adatai alapján a tudósok négy különálló becsapódási eseményt azonosítottak a Marson, amelyek mindegyike a leszállóegység 300 kilométeres körzetében történt. Az események 2020. május 27-én, 2021. február 18-án, 2021. augusztus 31-én és 2021. szeptember 5-én történtek.

Az akusztikus és szeizmikus hullámok leszállóegységhez való érkezési ideje alapján a csapat ezután kiszámította, hogy a becsapódások hol történtek. Itt elég pontos adatokat kaptak: az InSight-tól 286,5, 84, 267 és 86 kilométerre. A NASA Mars Reconnaissance Orbiter műholdjának felvételei ezután friss becsapódási nyomokat mutattak a Mars felszínén, ami igazolta a csapat számításait.

A meteoritbecsapódások (és a meteoritok légkitörései) érdekes hatásokkal járhatnak egy bolygón. A tudósok szerint a meteorok szállították azokat a kulcsfontosságú összetevőket, amelyek például az élet kialakulásához vezettek itt a Földön. De a meteoritbecsapódások a kihalási eseményekben is szerepet játszhattak.

A Mars ugyan kopárnak tűnik, de a kutatók szerint a becsapódások még így is befolyásolhatják geológiáját és légkörét; a Marson jelenleg tapasztalható meteorittevékenység elemzése segíthet jobban megérteni, hogyan és miért olyan a vörös bolygó, amilyen. A meteoritbecsapódások által keltett rengések még a bolygó belsejének jobb jellemzésében is segíthetnek a tudósoknak.

Rossz hír azonban, hogy az InSight hamarosan befejezheti a pályafutását, mivel ellepte a por a napelemeit.

A figyelmetekbe ajánljuk