nasa marsjáró
NASA/JPL-Caltech

Ellepte a por, befejezi marsi pályafutását a NASA űrszondája

Nincs sok ideje a NASA InSight nevű leszállóegységének: az eszközt vastag marsi porréteg borította be, ami miatt az energiaellátása nem működik megfelelően.

Az InSight azért még küldött magáról egy szelfit, ami az ügynökség szerint valószínűleg az utolsó lesz a küldetés során – a képen jól látható ahogy sűrű por szinte teljesen elfedi az eszköz napelemeit.

A NASA bemutatta rögtön az érkezés utáni állapotát is, ami csak jobban kiemeli, mekkora a probléma.

Az ügynökség elmondása szerint a napenergiával működő InSight csak a leszállóegység 5000 wattórás kapacitásának mintegy tizedével működik, az új kép pedig jól mutatja, hogy az elmúlt három és fél földi év alatt mennyi regolit halmozódott fel.

Az InSight, a marsrengést kereső leszállóegység 2018-ban szállt le a felszínre, hogy jobban megismerje a Mars belsejét. Bár a küldetés által gyűjtött adatok örökre rendelkezésre állnak majd, az űrszonda a tudományos tevékenységet leállítja, hogy a lehető legjobban kímélje az energiát.

NASA/JPL-Caltech

A NASA szerint az InSight valószínűleg még ebben az évben túlságosan lemerül ahhoz, hogy újabb tudományos kutatásokat végezzen. A misszió tudományos értékét azonban jelzi, hogy az ügynökség meghosszabbította a munkáját; a leszállóegység elsődleges küldetése egy marsi évig, azaz közel két földi évig tartott.

Ebben az időszakban pedig közel 1300 marsi rengést érzékelt a szeizmikus műszereivel.

Az InSight nem tartalmazott másodlagos rendszert a por eltávolítására, ehelyett az elhaladó porördögökre vagy az erős szellőre hagyatkozott a leszállóegység tisztításánál.

Az InSightnak azonban még szerencséje is lehet: egy arra járó szellő még elfújhatja a por egy részét, és a leszállóegység még az év későbbi szakaszában is gyűjthet majd adatokat.

(Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk