vénusz

A NASA Parker Solar Probe űrszondája fotót készített a Vénusz pályáján fekvő porgyűrűről.


Noha a korábbi küldetések során is megfigyelték a jelenséget, a Parker Solar Probe átfogó felvétele elsőként mutatja be a Vénusz porgyűrűjét. A Nap körül keringő szemcsékből álló struktúra a bolygó útja mentén húzódik.

Az űrszonda WISPR műszerével a napszelet vizsgálják. Ám a Naprendszer hemzseg a portól, így a visszaverődés miatt sokkal fényesebbnek tűnik, mint a napszél. Annak érdekében, hogy a WISPR-rel meg tudják figyelni csillagunk töltött részecskéit, a tudósok eltávolítják a felvételekről a por és a csillagok fényét.

A kutatók a Parker Solar Probe egyik manővere során vették észre a statikus porgyűrűt. A relatív fényesség alapján, valamint a szakértők becslése szerint a struktúra 10 százalékkal sűrűbb, mint a környező régiók.

A piros pontokkal jelölt részen kivehető a gyűrű.

NASA

A Parker Solar Probe küldetése során egyre közelebb repül a Naphoz, a kutatók pedig arra számítanak, hogy hamarosan rábukkanhatnak egy pormentes zónára. Ha pedig valóban létezik ilyen övezet, az a felfedezés a távoli objektumok vizsgálatában is segíthet majd.

Az űrben jelen lévő por rendkívül népszerű téma a csillagászok körében. Ugyanis nem tudni, hogy az anyag pontosan honnan származik, évtizedekig úgy vélték, hogy aszteroidákból és üstökösökből jött létre. A por az új égitestek kialakításában is fontos szerepet játszhat, hiszen az anyag összeállásával új objektumok jöhetnek létre.


(NASA)

A figyelmetekbe ajánljuk