Elképesztő fotót készített a NASA műholdja a Jupiter holdjairól

Elképesztő fotót készített a NASA műholdja a Jupiter holdjairól

A NASA Juno nevű űrszondája január 12-én a Jupiter közelébe repült, és lenyűgöző képet készített a bolygóról és annak két holdjáról, a lo-ról és az Európáról.


A legújabb felvételek az űrszonda 39. közeli elrepülése során készültek január 12-én. Ekkor a Juno mintegy 61 ezer kilométerre volt a Jupiter felhőcsúcsai felett, körülbelül 52 fokos déli szélességen.

A NASA által a múlt héten megosztott fotók lenyűgöző képet festenek a Jupiter déli félgömbjéről, a felvétel jobb oldalán pedig a számos holdja közül kettő is észrevehető. Az ügynökség által megosztott és nagyított képen jól láthatók a holdak, balra az Io, jobbra pedig az Europa.

A Jupiter Io nevű holdja a Naprendszer legvulkanikusabb égitestje. Több száz vulkán található a felszínén, némelyikük akár több száz kilométer magas kénes füstfelhőt is okád. Ezzel szemben az Europa, a Jupiter négy óriási Galilei-holdja közül a legkisebb és jeges felszínnel rendelkezik, amely alatt egy folyékony vízzel teli óceán húzódik. Korábbi megfigyelések pedig bizonyítékot találtak az Europa déli sarkvidékéről felszínre törő lehetséges vízfúvókáira, ami arra utalhat, hogy a felszín alatti óceánjában víz tör ki a jeges kéreg repedésein keresztül.

A Juno űrszonda várhatóan még ebben az évben, szeptemberben repül el legközelebb az Európához. A misszió során a szonda számos tudományos műszerét fogja használni, hogy részletesebben tanulmányozza az Európát, és még több lenyűgöző képet készíthessen a titokzatos holdról.

A NASA közleménye szerint a Juno 2023 végén és 2024 elején szintén megközelíti majd a lo-t. A misszió pedig három év múlva, 2025 szeptemberében ér véget.

(Space)

A figyelmetekbe ajánljuk