űr

A tavalyi évben rengeteg érdekes eseménynek lehettünk szemtanúi az űrkutatás területén, s habár még elég messze állunk a futurisztikus álmoktól, kutatók tömegei próbálnak izgalmasabbnál izgalmasabb projektekbe belevágni. De vajon mit tartogat az idei év?


Mars Dune Alpha

A texasi sivatagból 2022-ben egy 3D-nyomtatott élőhely fog virágozni, amelyben a marsi életet szimulálják. A Bjarke Ingels Group építészek és az ICON fejlett építési technológiával foglalkozó szakemberek által, valamint a NASA-val együttműködve kifejlesztett létesítményt a jövendőbeli Marson élő emberek felkészülésének szánják. A 158 négyzetméteres állomáson a legénység négy tagja fog élni és dolgozni, akiknek egy tucat kihívással kell majd szembenézniük, mint például a berendezések meghibásodása és a környezeti problémák. Az összegyűjtött adatokból pedig a NASA a valódi űrállomás tervezését fogja megalapozni.

ExoMars misszió

Az ExoMars program 2022-es küldetése (2020-ról elhalasztva) a brit Rosalind Franklin rovert és a Kazachok orosz felszíni platformot felküldése a Vörös Bolygóra. Az Európai Űrügynökség (ESA) egy Proton rakétával 2022 szeptemberének végén indítja a leszállóegységet és a rovert, amelyek kilenc hónapos út után 2023 júniusában érkeznekmajd meg a Marsra. Az ExoMars rover a Mars felszínét vizsgálja majd a múltbeli élet nyomai után kutatva, fúróval felszín alatti mintákat gyűjt, és azokat az analitikai laboratóriumi fiókjában helyezi el. Ezután pedig a Pasteur műszercsoportja bioszignatúrák után kutatva elemzi a talajt. Az ExoMars lesz az első olyan marsi küldetés, amely a felszínen való mozgást a mélyen a felszín alatti talaj vizsgálatával kombinálja.

JUICE

A Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) 2022-ben indul az ESA Cosmic Vision programjának részeként. Feladata a Jupiter három holdjának – a Ganymedes, a Callisto és az Europa – tanulmányozása, hogy jobban megértsük, vajon ezek a holdak potenciális élőhelyei lehetnek-e az életnek. A feltételezések szerint ezen a három holdon folyékony víz található, de ezt csak akkor tudjuk meg, ha a JUICE 2031-ben belép a Jupiter pályájára. 2032-ben a Ganümédész pályájára lépve a JUICE lesz az első űrszonda, amely a Földön kívül más hold körül is kering majd.

Euclid

Az Euclid infravörös űrteleszkóp segít a tudósoknak mélyebb ismereteket szerezni a sötét anyagról és a sötét energiáról azáltal, hogy pontosan megméri a galaxisok alakját a Földtől különböző távolságokban. Ezáltal segít megérteni, hogy miért tűnik úgy, hogy az univerzum tágulása felgyorsult. A Guyanai Űrközpontból induló Szojuz ST-B rakétával 2022 második felében, az Euclid az L2 Lagrange-pontban, a Földtől 1,5 millió kilométerre áll majd pályára.

(Wired)


A figyelmetekbe ajánljuk