NASA csillagok bolygók univerzum kozmosz

A NASA űrszondája főküldetése alatt, amely immáron két éve tart 2 241 lehetséges Naprendszeren kívüli bolygót talált.A TESS-t (Transiting Exoplanet Survey Satellite) egészen pontosan 2018 áprilisában indították útjának és minden hónapban más csillagcsoportoknál keresi az elhaladó bolygók jeleit – számolt be róla a Space.com.

Natalia Guerrero, a Massachusettsi Állami Egyetem munkatársa és kollégái szerint a TESS feltehetőleg már több mint 2200 eddig ismeretlen égitestre bukkant. A kutatócsoport azokat az adatokat elemezte, melyek az űrszonda 16 ezer célobjektumára vonatkoznak.

A kutatók tovább vizsgálták, így kiderült, hogy az adatbázisban nagyjából 500 esetben mérési hiba állhatott az észlelés hátterében. Így egyelőre 120 exobolygó létezését sikerült igazolniuk.

Az égitestek valós jelenlétének bebizonyítására további mérésre van szükség a kimutatást követően. A katalógusban szereplő exobolygók olyan objektumokat jelölnek, amelyeket valóban érdemes lesz tovább vizsgálnia kutatóknak, hiszen akadnak olyanok, amik igazán izgalmasak és innovatívak lehetnek a csillagászatban. A TOI 700 d jelű égitest akkora körülbelül, mint a Föld, és csillaga lakható zónájában keringhet, felszínén így fennmaradhat a folyékony víz.

A TESS űrszonda egészen 2022 szeptemberéig vizsgálódik az űrben.

A figyelmetekbe ajánljuk