mars föld távolság

Illusztráció

Elon Musk szerint lehet, hogy nem jutnak majd vissza a Mars-küldetés utasai

A Mars kolonizálása nem a gyengéknek való, a SpaceX vezérigazgatója szerint.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Mars – különösen az elején – nem lesz valami fényűző

– mondta Musk a Chris Andersonnak adott egy interjúban, amit a ScienceAlert szemlézett. A beszélgetésben egyébként arról is volt szó, hogy Musk nem viseli jól, ha szembesítik a téves jóslataival. Erről itt lehet olvasni.

A milliárdos a Marsra irányuló toborzási erőfeszítéseket egy 1900-as évekbeli hirdetéshez hasonlította, amely Ernest Shackleton felfedezővel az Antarktiszra induló expedíciót hirdette. Az állítólagos hirdetésben Shackleton olyan embereket keresett, akik hajlandóak voltak olyan „veszélyes útra" menni, ahonnan a biztonságos visszatérés „kétséges".

Musk el is mondta, hogy mi a Mars-utazás reklámszövege:

Veszélyes és szűkös. Lehet, hogy nem jutsz vissza. Nehéz, kemény munka

Egyébként a Marson élni jóval nehezebb lenne, mint az Antarktiszon. Kezdésnek az átlaghőmérséklet -62,22 °C, míg az Antarktiszon -56,67 °C.

Emellett a Mars felszíne sziklás, vulkánokkal és kanyonokkal tarkított. A bolygó gravitációja is körülbelül egyharmada a Földének, és a légköre is vékonyabb, így az ember számára nem lenne belélegezhető. Egy ember speciális felszerelés nélkül perceken belül meghalna a bolygón a Mars alacsony légköri nyomása miatt.

Mint ismert, Musk egy nagyobb méretű várost szeretne építeni a Marson. A milliárdos 2019-ben úgy becsülte, hogy egymillió tonna rakományra lenne szükség egy önfenntartó város felépítéséhez a bolygón – a folyamat Musk becslése szerint 100 milliárd dollártól 10 billió dollárig terjedő összegbe kerülne.

Musk az interjúban azt is elmondta, hogy reméli, a Marsot kolonizáló emberek élnének a lehetőséggel, hogy „újragondolják a társadalmat".

A milliárdos nem túl bizakodó. Szerinte előfordulhat, hogy az emberi civilizáció külső okok miatt véget érhet, például egy óriási meteor miatt. De szélsőséges klímaváltozás vagy a harmadik világháború is könnyen véget vethet a földi életnek.


Musk szerint a SpaceX olyan árat fog meghatározni a Marsra induló jövőbeli rakéták jegyeire, amely a legtöbb ember számára viszonylag megfizethető lesz. Ezt egyébként százezer dollárra, nagyjából 35 millió forintra saccolta.

Viszont nem mostanában fog teljesen kiépülni a tervezett marsi város: Musk úgy számol, hogy már „rég halott lesz", mire megvalósul az álma.


A figyelmetekbe ajánljuk