Ilyen lesz az élet a Marson: elkészültek az építészeti tervek

Az ABIBOO Studio öt marsi város terveit mutatta be.


Az ABIBOO Studio vezeti annak a fenntartható városnak építészeti tervezését a Marson, amely egymillió embernek adhat otthont.

A projekt, melynek neve Nüwa, a The Mars Society versenyére tervezett kimerítő tudományos munka része, amelyet a SONet hálózat fejlesztett ki. A SONet egy nemzetközi tudósokból és akadémikusokból álló csapat, köztük van Guillem Anglada asztrofizikus is, aki a Proxima-B exobolygó felfedezését vezette.

Figyelembe véve a légköri viszonyokat, az ABIBOO Studio, amely a projekt építészeti tervezéssel kapcsolatos részét valósította meg, a Marson lévő sziklák oldalát választotta kiindulópontként egy függőleges város építéséhez. Ez a kivitelezés a bolygó zord körülményeihez alkalmazkodik.

"Ha az épületeket úgy építenénk, mint a Földön, akkor akár fel is robbanhatnának a nagy a nyomástól. A Mars nap- és gamma-sugárzása olyan terek építésére kényszerített, amelyek nincsenek közvetlenül kitéve az égnek"

─ nyilatkozta Alfredo Muñoz, az ABIBOO Studio alapítója.

A terv összesen öt várost tartalmaz, melyeknek fővárosuk Nüwa. Minden város 200–250 ezer embert tudna fogadni. A marsi városok tervezésekor az építészeknek olyan struktúrákat kellett létrehozni, amelyek élőhelyet garantálnak az embereknek és a többi organikus élőformának is.

A SONet tagjaival együttműködve az építészek olyan megoldásokkal álltak elő, amelyek megvédhetik a lakókat a Mars sugárzásától, biztosítják a napfény közvetett hozzáférését, védenek a meteoritoktól és kiegyenlítik a nyomáskülönbségeket a belső és külső terek között. A várostervezéskor emellett figyelembe vették az élelmiszer-, levegő- és víztermelést is.

Nüwa városa az egyik marsi szikla lejtőjén található, bőséges vízhozzáféréssel, a Tempe Mensa síkságon. A meredek terep lehetőséget nyújt a sziklába beillesztett, sugárzástól védett és közvetett napfénynek kitett függőleges város létrehozására.

A makroépületek tulajdonképpen sziklába vájt lakások, modulok. Ezek magukban foglalják a lakóhelyi és a munkahelyi tereket is, melyeket egy háromdimenziós alagúthálózat köt össze. A sziklába vájt modulok vagy alagutak átmérője 10 méter, hosszúságuk pedig 60 méter. Két emeletesek, Nüwa városában közülük három szolgálna lakhelyként, három darab pedig munkahelyként.

Minden modul tartalmaz zöld területeket és városi kerteket, művészetnek szentelt tereket és hókupoláknak nevezett kondenzációs területeket, amelyek segítenek eloszlatni a hőt és megtisztítani a levegőt.

A Földdel való kapcsolat megteremtése érdekében a tervezőcsapat hatalmas, mesterségesen létrehozott természeti tereket is létrehozott Nüwában. Zöld kupolának nevezik őket, és két típusuk létezik: az egyik parkként funkcionálna, egy másik típus pedig magában foglalja a kísérleti növényzet termesztését pusztán marsi légkörű környezetben.

A szikla makroépületeit a felhőkarcolókhoz hasonlóan nagy sebességű liftrendszerek kötik össze. A szikla legmagasabb pontja a Mesa. Ez a hatalmas síkság tartalmazza a gyártásnak, az élelmiszer-termelésnek és az energiatermelésnek szentelt infrastruktúrát.

A szikla lábánál nagy pavilonok helyezkednek el a völgyben. Ezeket a pavilonokat áttetsző fallal tervezték meg, így kilátást biztosítanak a Mars tájaira. A kupolákat nagy előtetők védik a külső sugárzástól.

A völgyben speciális struktúrák biztosítják a kórházak, iskolák és egyetemek, sport- és kulturális tevékenységek, bevásárló területek és vasútállomások helyszínét.

Emellett a hegy, amelyben a lakóhelyek lennének, segédenergia-rendszereket, tárolókat és parkolókat tartalmaz a roverek és a városon belüli teherautók számára.

Az összes építészeti konstrukció továbbá tartalmaz biztonsági rendszereket is a belső légköri nyomás szabályozására, és megoldásokat kínál a vészhelyzetekre. Számos közös tér tűzoltó sávként és menedékhelyként szolgál a lakók számára. A makroépületek bejáratánál emellett légzuhany tisztítja és sterilizálja a belépőket.

A mesterséges intelligencia (AI) alapvető szerepet játszik Nüwa építési szabványaiban az optimális feltételek fenntartásának és a kockázatok minimalizálásának érdekében.

A növényeket olyan, szén-dioxidban dús mezőgazdasági modulokban termesztenék, amelyek az emberek számára nem megfelelők, emiatt ezekben a létesítményekben az üzemeltetési feladatok automatizálódnak.

Az állatok és rovarok gazdálkodási területeit a völgyben, a közösségi városi területek közelében helyezték el, mivel emberi jellegű légkörre van szükségük. A zöld kupolák és a városi kertek a szikla belsejében szintén biztosítanák néhány állat számára az élőhelyet.

Az állatoknak szánt hely mindenesetre viszonylag kicsi. A marsi étrendben emiatt előre jelzett az alacsony húsfogyasztás, melynek oka az állattenyésztéshez szükséges magas energia, amely a vörös bolygó körülményei között nem lenne fenntartható.

A városon belüli szállítást függőleges irányban, a szikla mentén hajtják végre nagysebességű liftek. Ezenkívül egy busz- és könnyűvonat-rendszer biztosítja a városon belüli vízszintes közlekedést. A vasútállomások hálózata csatlakozik az űrrepülőtérhez, amely egy közeli kráternél található.

A városon belül minden szállítást a nagy nyomással rendelkező területeken elektromos járművekkel lehet végrehajtani. A különböző marsi városok közötti mobilitást pedig aszfaltozott utakon közlekedő buszok vagy vonatok oldják meg.

A kezdeti rövid tőkebefektetési és földi ellátási időszak után a Marson ez a városfejlesztés a tervek szerint fenntartja magát és növekszik. A város felépítéséhez szükséges összes anyagot a Marson a szén és más ásványok feldolgozásával nyerik.

A Nüwa projekt döntős volt a világ 175 projektje között, amelyet a The Mars Society, a Mars emberi gyarmatosításának előmozdításával foglalkozó amerikai nonprofit szervezet jelentett be a 2020-as versenyen.

A döntősök az október 15. és 18. között tartott 2020-as éves konferencián ismertették javaslataikat. A konferencián többek között Elon Musk (Space X), George Whitesides (Virgin Galactic) és Jim Bridenstine (NASA) is részt vett.

A projekt alakulását követhetjük az ABIBOO weblapján, Facebook-, Instagram- és Twitter-fiókján keresztül is.

A figyelmetekbe ajánljuk