Kiderült, melyik a legokosabb kutyafajta – a border collie csak a második
Shutterstock

Kiderült, melyik a legokosabb kutyafajta – a border collie csak a második

Egy kevésbé ismert kutyafajta végzett az élen.

Egy nemrégiben készült tanulmány kognitív tesztek segítségével azonosította a legokosabb kutyafajtákat.

Annak ellenére, hogy sokan a legokosabb kutyának tartják, és a legtöbb intelligenciateszten is az élmezőnyhöz tartozó border collie a második helyen végzett.

Shutterstock

A tanulmány szerint viszont a legokosabb fajta a belga juhászkutya.

Az intelligencia mérése bonyolult feladat, mivel összetett tulajdonságról van szó, az intelligenciának számos fajtája létezik. A mostani kísérletekben több mint ezer kutya vett részt, ahol egy sor olyan tesztet kellett elvégezniük, amelyek célja a problémamegoldó képességek és stratégiák, az impulzuskontroll, a gesztusok megértése, a viselkedésimitáció, a memória és a logika felmérése volt.

A kutatók megállapították, hogy a különböző fajták teljesítménye a feladatoktól függően változott. Saara Junttila, a kutatócsapat tagja és a Helsinki Egyetem kutatója szerint ez amiatt lehet, mert a legtöbb fajtának megvannak a maga erősségei és gyengeségei. A labrador retriever például jól olvassa az emberi mozdulatokat, a fajta azonban nem túl jó a térbeli problémák megoldásában

Néhány kutya, mint például a shetlandi juhászkutya, minden tesztben nagyjából azonos pontszámot ért el.

A border collie a legtöbb feladatban ugyan jeleskedett, de a belga juhászkutya még így is kilenc ponttal többet kapott a teszten.

A fajta a megszerezhető 39 pontból 35 pontot gyűjtött be

Shutterstock

A belga juhászkutya egyébként nem tartozik a legismertebb fajták közé, de gyakran használják őket biztonsági feladatokra, például célpont-azonosításra. Bár a belga juhászkutya a legtöbb feladatban kiválóan teljesített, voltak hiányosságai: az úgynevezett hengerteszten például – ahol a térbeli tudatosságot és a késztetésnek való ellenállást mérték fel – például meglehetősen rossz eredményt értek el.

A kutatók kiemelték azért, hogy a vizsgálatuknak voltak korlátai, például a kiválasztott kutyák nem voltak reprezentatívak a teljes kutyapopulációra nézve. A jövőbeni vizsgálatoknak más fajtákra is ki kellene terjedniük – írták.


A figyelmetekbe ajánljuk