fehér szőrű kutyát ölel egy kockás inges szőke kislány a mezőn

Kis kedvenceiknek a leghosszabb életet szeretnénk biztosítani, ennek érdekében minőségi táppal etetjük őket, biztosítjuk számukra az elegendő mozgást, valamint megpróbálunk elébe menni azoknak a betegségeknek, amelyek különböző kezelésekkel vagy akár műtéti beavatkozással megelőzhetők.


Mégis, bármennyit is teszünk háziállatunk egészségéért, vannak bizonyos öröklődő fajtabetegségek, amelyek ellen nem sokat tehetünk. Ugyanakkor fel tudjuk mérni, hogy melyek azok a kutyafajták, amelyek genetikailag a legegészségesebbek és így a leghosszabb élettartammal rendelkeznek.

5. Bichon frisé

Unsplash /Matt Briney

Ez a kutyafajta hatalmas népszerűségnek örvend az emberek körében, hiszen rendkívül cuki, ráadásul hipoallergén is, így a kutyaszőrre allergiásaknak sem kell lemondaniuk a kutyatartásról.

A Bichon frisé sok időt szeret együtt tölteni gazdájával, mindenkivel szemben barátságos, mindennek tetejében pedig hosszú ideig élvezhetjük a társaságát: akár 15 évig is élhet.

4. Shih-tzu

Unsplash /Edson Torres

A Shih-tzu igényli az állandó figyelmet, igazi társasági lény. Eredetileg is ölebnek tenyésztették, ebből kifolyólag erős, merész kutya – persze csak amíg le nem tesszük nagyobb társai elé.

Mint a kis termetű kutyák általában, ez a fajta is sokáig él, a törpespicchez hasonlóan akár a 16. életévét is betöltheti. Egészen addig remek játszótársunk és társunk lesz.

3. Törpespicc

Unsplash /Agnieszka

A törpespicc elég kényelmes fajta, kis termetéből adódóan pedig szobakutyának tartják, így nincs kitéve a szabad ég alatti körülményeknek. Mozgásigényét a lakáson belül is képes kielégíteni, ha van elég tere. Imádja a figyelmet, és bár nem futkározik sokat, elég pörgős alkat, így sokszor szinte lehetetlen lelőni, ugyanis nagyon szeret a gazdi körül zsongani.

Ha odafigyelünk rá, és eleget foglalkozunk vele, akkor akár 16 évig is elél.

2. Border Collie

Unsplah /Chung Nguyen

A legokosabb kutyafajtának vélt Border Collie nemcsak az agytekervényeket edző foglalkozásokat kedveli, hanem hasonlóképp élvezi a különböző játékokat, valamint juhászkutya révén a futkározást. Utóbbi idős korában is éltető eleme ennek a fajtának, amely akár 17 évig is élhet, ha megfelelően foglalkozunk vele, figyelünk az étkezésére, és teszünk róla, hogy folyton legyen mivel lekötnie magát.

1. Csivava

Unsplash /Angelina Litvin

A nagyszájú öleb, amelynek csak a kezeink között nagy a hangja – ugyanakkor végtelenül cuki, remegő lábaival pedig a Doktor Szöszi című filmvígjátékban szerzett világhírnevet.

A világ egyik legkisebb kutyafajtáját nem véletlenül cipelte kézben az Oscar-díjas Reese Witherspoon alakította ügyvédjelölt, Elle Woods. A csivava ugyanis nem szereti a hosszú sétákat, ugyanakkor aktívnak éppen nem mondható életvitele ellenére ő él a legtovább a kutyák közül: akár 20 évig is mellettünk maradhat.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk